Puan vermedi
Yine nasıl MEB tarafindan "İlköğretim" okullarına tavsiye edilen 100 temel eserden biri olarak seçildiğini anlayamadığım bir kitapla karşı karşıyayım. 1891 yılında yazılmış ve Oscar Wilde'in çıraklık eseri olarak görülen uzun versiyonunun kısaltılmis bir versiyonunu okudum. Yalnız bir hikaye çocuk ekseni etrafında dönüyor diye çocuk hikayesi olmadığı gibi uzun bir eser kisaltilip büyük puntolarla basılınca da çocuk kitabı olmuyor. Pesimist ifadeler de sıkça yer alıyor: "Bu dünya zenginler için. Gördüğün gibi bizim gibiler için değil. Soğuk ormanda ölseydik ya da bir vahşi hayvan tarafından yenilseydik daha iyiydi. "Haklisin" dedi arkadasi. "Birkaçına çok verilmiş kalanlara ise az bizlerde bile eşitlik yok ki üzüntüden kurtulalım." Sefaletlerinden dolayı ağlayıp sizlandilar." "İyi bir servetimiz olmadı. Bir çocuk bir insana ne fayda sağlar? Haydi onu burada bırakıp yolumuza gidelim. Fakir adamlariz ve birinin ekmeğini ötekine vermedigimiz cocuklarimiz var" ... 12 yaş altına uygun olmayan, haliyle çocuk kitabı kategorisine girmeyecek bir kitap olarak görüyorum.
Çocuk Edebiyatı
Mutlu PrensOscar Wilde · İskele Yayıncılık · 201829,8bin okunma