···Okunma: 22 Şubat 2025 10:34 "Bir umudu besleyebilmek, ısrarlı bir hayali içimde büyütebilmek için insanlardan uzaklaştım."
Semerkant Amin Maalouf'un 1988'de yazdığı ikinci romandır. Kitabı İlber Ortaylı'nın tavsiyesi üzerine okudum.
Bu eser tarihte önemli bir kültür merkezi olan Semerkant'ı ele almış. Semerkant; birçok farklı milletten insanı içinde barındıran, çeşitli hükümdarların üstünde hakimiyet kurmak istediği bir şehirdir.
Eser, dönemin en ünlü şahsiyetlerinden Ömer Hayyam'ın el yazması "Rubaiyat"ını okuyan Amerikalı bir gezginin yazdığı yazılardan oluşuyor.
Eser tamamen tarihi bir gerçeklik olan Ömer Hayyam, Hasan Sabbah ve Selçuklu veziri Nizamülmülk arasında geçen kargaşayı anlatır. Bu tarihi şahsiyetlerin kişisel çıkarlarını, onların duygularını yansıtacak şekilde ele alır.
Kitap benim için 10 üzerinden 8 puanı gönül rahatlığı ile alır. Kitabı okurken kafamda farklı senaryolar kurdum. En nihayetinde yazarın yazma biçimi daha doğrusu son bölümü yazma biçimi bana hitap etmedi. O yüzden iki puanı kırdım. Genel anlamda herkesin okuyabileceği güzel bir eser.