·704 syf.····Okunma: 22 Şubat 2025 03:28 Çok uzun süren büyüleyici bir macera yaşamışım gibi hissediyorum. 700 sayfa.. Charlie’yle ve diğer tüm karakterlerle birlikte yaşadığım aylar süren o macera. Gerçekten ben de onlarla birlikteymişim, oradaymışım ve her şeye şahit olmuşum gibi.
Stephen King’in daha önce korku içerikli bir kitabını okumuştum ve beğenmiştim, fantastik türde yazdığı bir kitabı ilk kez okumuş oldum. Bu kitapla ilgili beni büyüleyen en önemli etken şu, olay örgüsü yavaş işliyor ama okuru kesinlikle sıkmıyor. Mesela asıl olaylar sayfa 200’lerde başlıyor ama oraya gelene kadar okurken asla sıkılmıyorsunuz. Başta da söylediğim gibi, ben de Charlie’yle birlikte aylarca o dünyadaymışım gibi hissettim ve kitabı bitirdiğimde kendi dünyama dönmüşüm gibi geldi. Yorucu ama büyüleyici bir maceraydı.
Charlie Reade, 17 yaşında başarılı bir sporcu ve lise öğrencisi. Küçükken annesini kaybetmiş olması ve ardından babasının bir alkolik olması gibi trajik olaylar nedeniyle erken olgunlaşmak durumunda kalmış. Charlie bir gün Çınar Sokak 1 Numara’da yaşayan, bütün komşularının çekindiği ve izole bir hayat süren Howard Bowditch'in bahçesinden gelen köpek uluması ile hayatının değişeceğinden habersiz ne olduğuna bakmaya gider. Bay Bowditch ciddi bir şekilde sakatlanmıştır ve Charlie onun hayatını kurtarır. Bay Bowditch hastanede sürecek tedavisi nedeniyle köpeği Radar’ı Charlie’ye emanet eder. Yaşanan olaylar silsilesi, Charlie’nin huysuz olarak tanınan Bay Bowditch'i gerçekten tanımasına ve köpeği Radar ile yakınlaşmasına zemin oluşturur. Bay Bowditch'in arazisinde bulunan esrarengiz kulübe ile ilgili gizemi de bu şekilde öğrenir. Bildiği bütün peri masallarının aslında gerçek olduğunu öğrenir ve hem Radar’ı, hem kendi dünyasını hem de diğer diyarları kurtarmak için bir yolculuğa çıkar.
Sevgi, sadakat, dostluk, sihir, kayıplar ve yas süreciyle şekillenen hikaye; karanlık bir atmosfer ve fantastik bir zeminde sunulan kurgu, hepimizin bildiği masallardan esintiler, Ray Bradbury ve H.P.Lovecraft eserlerine yönelik göndermeler ve Stephen King’in büyüleyici anlatımı. Kitapla ilgili çok sevdiğim bir diğer detay da buydu, anlatımı çok beğendim. Sanki karşımda bir arkadaşım vardı ve başına gelen şeyleri bana anlatıyordu.
Ve karakterler.. Siyah beyaz değil gri karakterler. Sevmemeniz mümkün değil. Özellikle Charlie’ye o kadar bağlandım ki kitap biterken ondan ayrılacağımı bilmek beni üzdü. Charlie, her yönden mükemmel yazılmış bir karakterdi ve çok sevdim. Kitap boyunca birçok karakterle tanışıyoruz ve inanın hepsi aklınızda kalıyor. Bütün karakterler ve aynı şekilde olaylar zihninize kazınıyor.
Bu kitabı gerçekten okudum diyemiyorum, sanki yaşadığım bir maceraydı ve hep böyle hatırlayacağım. Siz de bu maceraya Charlie ve Radar ile birlikte atılmak istiyorsanız Çınar Sokak 1 Numara’da, kulübenin önünde buluşalım..