Merve

@Meyv
2025 26. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2025 20:37
Tomasz Jedrowski’nin Karanlıkta Yüzmek adlı romanı, 1980’lerin başında Komünist Polonya’da geçen bir büyüme hikâyesi. Yazarın ilk romanı olan bu eser, bu konseptte ödüllere aday gösterilmiş. Roman, ana karakter Ludwik’in yaz kampında tanıştığı Janusz ile yaşadığı gizli aşkı ve dönemin politik atmosferini konu alıyor. Ludwik, özgürlüğün hayalini kurarak ülkesini terk etmek isterken, Janusz mevcut sistemin içinde kendine bir yer edinmeye çalışıyor. Bastırılmış arzuların ve totaliter rejimlerin birey üzerindeki etkisini güçlü bir şekilde yansıtan kitap, Ludwik’in Batı’ya kaçma umuduyla Janusz’un statükoya uyum sağlama çabası arasındaki tercihi, önemli bir kırılma anı olarak ele alıyor. Hikâyenin bu eksende ilerlemesindense politik ve toplumsal unsurların daha fazla öne çıkmasını tercih ederdim. Yine de metnin gücü tartışılmaz. Jedrowski’nin dili son derece şiirsel ve duygu yüklü. Özellikle karakter tasvirlerini okumak büyük bir keyifti. Su gibi akıp giden ve kitabın sonunda kalbinizi kıran bir hikâye Karanlıkta Yüzmek. Çok severek okudum.
Karanlıkta YüzmekTomasz Jedrowski · İthaki Yayınları · 2024551 okunma