Cephenin Görünmeyen Yüzleri
2025 11. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2025 10:24
Cumhuriyet Dönemi yazarlarımızdan Tarık Buğra’nın Küçük Ağa romanını yeni bitirdim. Sıcağı sıcağına yazmak istedim. İlk başta hocamızın zorlaması üzerine başlayıp okuduğum bir kitap olmasına rağmen “İyi ki okudum!” dedirten bir eserdi. Daha önce birçok tarih kitabı alıp sıkılıp okuyamamıştım ama tarih okumak hep içimde kalan bir istek olmuştu. Bu kitap, Kurtuluş Savaşı yıllarını öyle güzel anlatıyor ki tarih okuma isteğimi gerçekten karşılayan bir kitap oldu. Kurtuluş Savaşı ve Kuvayı Milliye denildiğinde akla genellikle cepheler ve savaşan askerler gelir. Ancak Küçük Ağa, olayları çoğunlukla Akşehir’de, cephenin arkasında geçen yönüyle ele alıyor. Savaşın cephe gerisindeki köylerde ve mahallelerdeki arka yüzü, en az cephedeki kadar zorlu ve dramatik bir şekilde işlenmiş. Küçük Ağa’nın doğuşu kitabın ana konusu diyebiliriz. Kuvayı Milliye karşıtı bir hocadan, 22 yaşında çetelere katılan bir “Ağa”ya dönüşümünü okumak oldukça keyifliydi. Ancak sonunda çok üzüldüm; keşke son bir görüşme yaşansaydı… Kitapta tek zorlandığım konu, eski kelimelerin çok fazla olmasıydı. Bunu da sözlüklere bakarak hallettim. Son zamanlarda okuduğum en iyi kitaptı. Eğer Kurtuluş Savaşı yıllarını merak ediyor fakat tarih kitaplarından sıkılıyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız!
1000k
Küçük AğaTarık Buğra · İletişim Yayınları · 201511,9bin okunma