2025 1. kitabı
Ahmet Altan’ın En Uzun Gece kitabını okurken, kendimi bir duygu ve düşünce kasırgasının ortasında buldum. Bu kitap, sadece bir hikâye anlatmıyor; adeta okuru kendi içine çeken, geçmişle, karanlıkla ve umutla yüzleştiren bir deneyim sunuyor. Beni en çok etkileyen, karakterlerin iç dünyalarındaki karmaşayı bu kadar gerçekçi ve samimi bir şekilde aktarabilmesi oldu. Her sayfada kendimi biraz daha sorgularken buldum, sanki kitap bana kendi karanlığımla hesaplaşmam için bir ayna tutuyordu. Kitapta birçok cümle beni derinden sarstı, ama özellikle üç alıntı zihnimde yer edindi. İlk olarak şu cümle, kitabın ruhunu özetler nitelikteydi: "İnsan, kendi karanlığını aydınlatmak için önce onun varlığını kabul etmeli. Yoksa karanlık, seni yutmaya hazır bir canavar gibi hep orada bekler." Bu sözler, kendimizle yüzleşmenin ne kadar zor ama bir o kadar da gerekli olduğunu hatırlattı bana. Kaçtığımız her şey, bir gün mutlaka karşımıza çıkıyor çünkü. Kitabın ortalarına doğru, acının evrenselliğini düşündüren bir cümleyle karşılaştım: "Acı, bir nehir gibi akar içimizden. Kimi zaman taşar, kimi zaman kurur. Ama asla yok olmaz. Sadece şekil değiştirir." Bu alıntı, acının hayatın bir parçası olduğunu ve onu kabullenmenin, onunla yaşamayı öğrenmenin önemini vurguluyordu. Ben de kendi hayatıma dönüp baktım ve acılarımın nasıl dönüştüğünü, bazen büyüyüp bazen küçüldüğünü fark ettim. Kitabın sonlarına doğru ise, umuda dair bir mesaj beni sarıp sarmaladı: "Gece ne kadar uzun olursa olsun, sabah mutlaka gelir. Önemli olan, o sabahı görebilecek kadar direnebilmekte." Bu cümle, en karanlık anlarımızda bile bir ışığın olduğunu hatırlattı bana. Hayatın zorlukları karşısında bazen pes etme noktasına gelsek de, aslında her geceyi bir sabahın takip ettiğini unutmamak gerekiyor. En Uzun Gece, benim için sadece bir kitap değil, bir içsel yolculuktu. Ahmet Altan’ın kelimeleri, kendi karanlığımla yüzleşmemi sağlarken, bir yandan da umudun asla tükenmeyeceğini fısıldadı. Bu kitabı okurken kendimi bir nevi terapide gibi hissettim diyebilirim. Eğer siz de kendi iç sesinizi duymaya, karanlık ve aydınlık yanlarınızla yüzleşmeye hazırsanız, bu kitap tam size göre. Benim için unutulmaz bir deneyim oldu, umarım sizin için de öyle olur.
En Uzun GeceAhmet Altan · Alkım Yayınları · 04,157 okunma