·176 syf.····Okunma: 23 Şubat 2025 18:34 kitap asıl adı james gatz olup sonradan adını jay gatsby olarak değiştiren ve yasadışı yollardan parayı kırıp milyoner olduktan sonra ilk ve tek aşkı daisy buchanan'ı etkilemek için evinde görkemli partiler veren bir adamın hikayesini anlatıyor. gatsby'nin hikayesinden ziyade arka planda işlenen amerikan rüyası teması daha ilgi çekiciydi diyebilirim keşke yazar bu konuya daha çok ağırlık verseymiş dedim. kitabın sonundaki "gatsby, yeşil ışığa, yıldan yıla önümüzden geri çekilen o heyecan verici geleceğe inanıyordu. o zamanlarda aklımıza gelmiyordu bu, ama fark etmez- yarın daha hızlı koşacak, kollarımızı daha da öteye uzatacağız...ve derken güzel bir günün sabahında...böylece akıntıya karşı kürek çekerek, durmaksızın geçmişe doğru sürükleniyoruz." kısmından da amerikan rüyası denilen şeyin aslında bir kabus olduğu anlaşılıyor. kitaptaki genel sıkıntı yazarın olayları kesik kesik ve üstünkörü anlatmasıydı. olaylar arası anlam kurmaya çalışırken her şey bir anda arapsaçına dönüyordu. aynı şekilde gatsby karakterinin de geçmişinin ucu açık şekilde değil de net bir hikaye olarak anlatılmasını isterdim. kitaptaki karakter ve mekan betimlemeleri güzel tasvir edilmişti. genel olarak baktığımda ortalama bir kitaptı, okunmasa da çok şey kaybedilmeyecek bir kitap diye düşünüyorum