2025 12. kitabı
İlk defa I. Dünya Savaşı ile ilgili savaşın kimin başlattığına dair belgeleri ile sunan bir eser okudum. Hacimsel olarak hafif ama kütlesel olarak çok ağır denilecek tarzda bir araştırma eser olmuş. Bazı kısımları sübjektif değerlendirmeler olsa da genel manda doyurucu bilgiler sunacak sizlere. Ermeni meselesinde batı her daim Türklerin düşmanı olduğu için bu eserde de görmüş olmam çokta garibime gitmedi. Savaşın sosyal, sosyo-ekonomik ve psikolojik anlamda bıraktığı travmatik duyguları da iyi bir şekilde analiz etmiş. Değişen şartlar ve koşulların ortaya çıkardığı ilk büyük savaş, inanılmaz değişimlerin getirdiği büyük yıkımlara ve ölümlere ilk defa sahne olacak insan için. Bu değişim ne kadar tecrübeli olursa olsun büyük komutanları bile büyük hatalara sevk edecek. Mesela 1.500 milyon bomba atılan bir sipere doğru harekete geçen Fransız ordusu buradaki Almanların öldüğünü varsayarak savaş meydanında kontrolsüz bir dalga biçimde dalacak ve yarım saat gibi kısa bir sürede 100 binlerce Fransız askeri makineliler tarafından biçilecekti. Fransız general bu siperi ölümüne bombalarken, Almanların derin siperler kazdığını hesap edemeyecekti. Buna benzer birçok sahneyi görmek istiyorsanız ve çok yönlü yaklaşımlara şahit olmak istiyorsanız bu eseri şiddetle öneririm.
Alıntı
Birinci Dünya SavaşıVolker Berghahn · Runik Kitap · 202128 okunma