2025 5. kitabı
Her kitap her insanla aynı konuyu konuşmaz. Kelimeler bir olsa da manalar değişir ve sahibini bulur. Benim Akif'in hayatında kendi adıma ders çıkardığım en önemli özelliği onun hangi iş ile meşgul olursa olsun en iyisini ortaya koymak adına gösterdiği gayretiydi.Hukuk düşünmesine rağmen baytarlığı seçmiş ve alanını birincilikle bitirmiş. Şiir ve manzumlarını alelade yazmamış, onları emeğiyle harmanlamış, lisan öğrenmeye merakı onu okul ve medrese dışında bir de Farsça öğrenmeye itmiş, Fransızca ve arapçasını en iyi hale getirmek için zor metinler üzerine çalışmış ve başarıyı yalnız Allah'tan görmüştür. Akif'in izini sürdüğüm bu kitapta Allah'a adanmış bir ömrün bereketi, asaleti ve tevazusu bir kişilikte nasıl birleşir onu göreceksiniz. Düşman ordusu Anadolu'yu baştan başa kuşatmış, millet yeis içinde kıvranırken vatan toprağını korumanın imanını muhafaza etmek kadar değerli olduğunu cami cami gezerek, gazetelerde yazılar yayımlayarak, hutbelerde konuşmalar yaparak, karşılaşılan zulmü en veciz haliyle ifade ederek halkın uyanmasına öncülük eden kahraman şairin Ebu Zer Gıfari hazretleri gibi garip yaşayıp garip ölen hazin ve izzet dolu hayatı tarihi belgeler, ropörtajlar ve anılardan derlenerek hazırlanmıştır. Âkif, ömrünün son demlerini yalnız ve yoksul gurbette geçirmesine karşın şikayetçi olmamış, İstiklal marşı şairinin hakkı olan orta hâlli bir refah ona çok görülmesine, ardında hafiyeler gezdirilmesine ve uzak memleketlere göçe zorlanmasına rağmen ülkesi adına kötü söz söylenmesine izin vermemiş, İslam'ın tek kurtuluş yolu olduğuna dair kararlı ve dik duruşlu inancında taviz vermemiş müstesna karakterde biridir. Akif yalnız müminlere has ferasete sahiptir. Ezanın Türkçe okunduğu bir dönemde ondan ısrarla meal yazması istenmiştir, o yedi yılı aşkın sürede emek vererek hazırladığı çalışmasını 'namaz Türkçe kıldırılır ve bu durum onun adı kullanılarak yapılır' endişesi ile yakma talimatı vermiştir ki o nüshaların birçoğu yakılacak, kalan kısımları uzun süre titizlikle saklanacak ve ancak yakın dönemde üçte birlik kısmına ulaşılabilecektir. Hayatından önemli kesitlerin sunulduğu bu kitapta Akif'in başından geçen hikayemsi olayları az bulsam da içerik zenginliği ve delillere donatılarak oluşturulması dolayısıyla başarılı buldum.
Bizim AkifYusuf Tosun · Çıra Yayınları · 201817 okunma