Zeitgeist'i yakalayamamış bir kitap
2025 8. kitabı
Geçtiğimiz yüzyılın toplumsal inşasında güzel etkileri olacak potensiyelde bir kitapmış. Zaten bu amaçla, güzel huylu bir topluma katkısı olsun diye yazılmış ve güzel düşünülmüş. Ancak okurken yaşadığımız zamana uymadığını düşündüm hep. Bence toplumsal sorunlarımız başka, çok başka! Bana göre bir kitap okura her çağda okura hitap edebilmeli, bu kitap bana hitap etmediği için de sevemedim ne yazık ki, hayal kırıklığına uğradım. Şu cümleye kısa bir bakış atalım: "Siz yolunuzu şaşırsanız da dünyanın en fena adamına yol sorsanız işini gücünü bırakır, size gideceğiniz yeri, eğer biliyorsa, tarif eder (sayfa 21)." Bu cümlenin geçtiği bölümde dünyadan şikayet etmenin anlamsızlığına değiniliyor. 2025 Türkiye'sinde dünyanın en fena adamından yardım istemek deyince hiçbirimizin aklına iyilik gelmez diye düşünüyorum, pek çok kişide felaket senaryoları canlanır hatta. Şevket Rado rahmetli kalkıp bir akşam haberlerini izlese bu satırları yazmazdı diye düşünüyorum. Söylediklerim karamsarlık değil, bu ülkenin gerçekleri. Ülkemiz, bu güzelim topraklar, çok fena hallere geldi Şevket Bey, iyi ki denk gelmediniz. Yazar kitapta hoşgörülü, çalışkan, hayatını seven insan modeli oluşturuyor. Başta da değindiğim gibi kitap bir toplum inşasına yarayacak şekilde yazılmış. Aslında radyo sohbetlerinin derlenip yayınlanması desek daha doğru olur. Yeniden inşa edilen bir ülke için elbette bir ihtiyaç bu. Şevket Rado'nun bu ihtiyacı karşılamak üzere emek vermiş olması güzel bir şey. Ayrıca bireyin hem kendi için hem toplum yararı için çalışması gerektiği görüşlerini Rollo May 'in insan görüşüyle paralel buldum. Beni en çok zorlayan nokta ise Arapça kökenli kelimelerin fazlalığı oldu. Sanırım o dönemlerde entelektüel olmanın göstergesi böyle konuşmak. Aslında o dönemlerde dilde sadeleşme çalışmaları vardı diye biliyorum ancak kitap Türkçe karşılığı olduğu halde eskiden sık kullanılan kelimelerle donatıldığı için anlamlarına bakayım derken dikkatim çokça dağıldı. İyimser bakış açısıyla yazılmış bir sohbet kitabı okumak isteyenlere tavsiyemdir.
Eşref SaatŞevket Rado · Bilge Kültür Sanat · 20233,672 okunma