·248 syf.·
2025 14. kitabı
Aime Cesaire
8/10 · 19 okunma
Şeyma
Mêtingerek wê li ser çi hişî, bi çi hawî bikaribe metneke dijmêtinger wergerîne zimanê xwe yê ji xwe mêtingertir. Gelo wê bikaribe helwesteke layiqê metnê nîşan bide? Nirç. Tabîî kî de wê birîn ber xwe, neynin ser xwe. Ji kula dila ra nivîsîne pêşgotinek... Navê Césaire, Fanon, Galiyev û m. kemal di heman hevokê da derbas dibe.. behsa şoreşgeran dike:)))
Şeyma
"Burjuvazi her geçen gün daha da hırlamaya, daha da acımasız, daha da utanmaz, kısacası daha da barbar olma­ya mahkumdur; her çöken sınıfın kendisini geçmişinin bütün kirli sularının içine döküldüğü bir havuza dönüş­müş halde bulması amansız bir kanundur; her sınıfın or­tadan kalkmadan önce kendisini tamamıyla ve bütün cep­helerde sefil bir biçimde küçük düşürmesi ve başları bir gübre yığınına gömülmüş biçimde son şarkılarını söyle­mesi evrensel bir kanundur." (102)
Şeyma
"sömürgecilik, tekrarlıyorum, en medeni adamı bile insanlıktan çıkarır, yerlilere duyulan nefret üzerine kurulan ve bu nefret aracılığıyla meşrulaş­tırılan sömürgeci faaliyet ve sömürgeci fetih, kaçınılmaz biçimde onu üstleneni dönüştürmeye yönelir, sömürgeci de vicdanını yatıştırmak için diğer insanı bir hayvan gibi görme eğilimi içine girer ve kendini ona hayvan gibi dav­ranmaya alıştırır ve nesnel olarak bizzat kendisini bir hay­vana dönüştürmeye yönelir." (74)
Şeyma
"Önce, sömürgeciliğin sömürgeciyi nasıl medeniyetten çıkardığını, kelimenin tam anlamıyla onu nasıl vahşileş­tirdiğini, alçalttığını, gizli içgüdülerini, açgözlülüğünü, ondaki şiddeti, ondaki ırksal düşmanlığı ve ahlaki alçakla­mayı nasıl uyandırdığını incelemeliyiz." (67)