Puan vermedi·158 syf.····Okunma: 25 Şubat 2025 07:32 Knut (Pedersen) Hamsun
Norveçli Nobel Ödüllü Yazar (1859 -1952)
Eser yayın tarihi: 1890
Göçebe adli romaniyla 1920'de Nobel Edebiyat Ödülünü alan yazar, hayatı boyunca çeşitli işlerde çalışmış zaman zaman parasız kalmış zaman zaman Amerika’da yaşamıştır. İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi’leri desteklemiş daha sonra cezalandırılmıştır.
Knut Hamsun’un Açlık (Sult) eseri, modern edebiyatın öncülerinden biri olarak kabul edilir
1. Modern Romanın Doğuşuna Katkısı:
Açlık, 19. yüzyılın klasik anlatı biçimlerinden ayrılarak bireyin iç dünyasını merkeze almış , karakterin içsel çatışmalarını ve psikolojik derinliklerini ön plana çıkarmıştır
2. Psikolojik Derinlik ve İç Monolog:
Hamsun, anlatıda kahramanın zihinsel dalgalanmalarını, hayallerini, saplantılarını ve ruhsal çöküşlerini detaylı bir şekilde işlemiş. Bilinç akışı tekniğinde öncü olmuştur
3. Toplumdan Dışlanmış Birey Teması:
Romanın isimsiz kahramanı, toplumun beklentilerine uyum sağlayamayan, yalnız, açlık ve yoksullukla mücadele eden bir yazardır. Bu figür, modern edebiyatta sıkça rastlanan “yabancılaşmış birey” temasını temsil eder.
4. Varoluşçuluğa Zemin Hazırlayan Yapısı:
Açlık, insanın anlam arayışı, yalnızlık ve bireyin içsel çatışmalarını ele alarak ileride Sartre ve Camus gibi yazarların işlediği varoluşçu temalara öncülük etmiştir.
5. Gerçekçilikten Kopuş:
19. yüzyılın gerçekçi roman anlayışının aksine, Açlık bireyin içsel dünyasını ve irrasyonel yanlarını ön plana çıkarır. Açlığın fiziksel bir durumdan çok psikolojik bir deneyime dönüşmesi, eseri klasik gerçekçilikten ayırır.
6. Edebiyat Üzerindeki Etkisi:
Ernest Hemingway, Franz Kafka ve Charles Bukowski gibi yazarlar, Hamsun’dan etkilendiklerini belirtmişlerdir. Özellikle Kafka’nın eserlerinde Hamsun’un bireyin iç dünyasına yönelen yaklaşımının izleri görülür.
Sonuç:
Açlık, yalnızca bireyin açlıkla mücadelesini değil, aynı zamanda insan ruhunun sınırlarını, çaresizliği ve toplumsal yabancılaşmayı da anlatır. Bu yönüyle modern psikolojik romanın öncüsü sayılır.
Açlık’ta bireyin yalnızlığı ve toplumdan kopuşu çok güçlü bir şekilde işleniyor. Romanın isimsiz kahramanı, hem fiziksel hem de ruhsal anlamda tamamen yalnız bırakılmış bir figür.
Bu yalnızlık devletin herhangi bir destek mekanizmasının , aile ve dostluk bağlarnın var olmadığı bir ortamda ,daha da derinleşiyor.
Toplumun ve Devletin Yokluğu:
Romanda dikkat çeken en önemli unsurlardan biri, bireyin herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmaması. Kahraman açlıktan ölme noktasına gelmişken bile sistem tarafından görülmüyor. Bugünkü anlamda sosyal devlet kavramının eksikliği, bireyin tamamen kendi başına hayatta kalma mücadelesi vermesine yol açıyor.
Yardımlaşmanın Sınırlılığı:
Romandaki yardımlaşma anları oldukça nadir ve çoğunlukla rastlantısal. İnsanlar birbirlerinin çaresizliğine duyarsız kalıyorlar ya da yardım etseler bile bu kısa süreli oluyor. Bu da bireyin toplumdan beklentilerinin nasıl boşa çıktığını gösteriyor.
Yabancılaşma ve Onur Mücadelesi:
Kahramanın en çarpıcı yönlerinden biri de yardımı kabullenmekte zorlanması. Açlıktan ölmek üzereyken bile onurunu zedeleyecek bir yardım teklifini geri çevirebiliyor. Bu durum, bireyin hem kendine hem de toplumdan ayrılmasını daha da derinleştiriyor.
Sistem Eleştirisi:
Bu yalnızlık ve desteksizlik, aslında sistemin bireye nasıl yabancılaştığının da bir eleştirisi. Hamsun, toplumun dışına itilen bireyin nasıl görünmez hale geldiğini ve sistemin bu bireyi nasıl “unutabildiğini” gözler önüne seriyor.
Türkiye’de Açlık’taki gibi bir yalnızlık tablosu pek mümkün olmaz. Toplum yapısı gereği, aile bağları ve dayanışma kültürü oldukça güçlüdür. İnsanlar zor durumda kalan bir akraba ya da komşuyu genelde yalnız bırakmazlar. Bu, bireyin tamamen sistemin dışında kalmasını engelleyen önemli bir sosyal ağ oluşturur.
Türkiye’de Aile ve Toplum Dayanışması:
1. Aile Bağları: Türkiye’de aile, bireyin sosyal güvenlik ağı gibi çalışır. Maddi sıkıntıya düşen biri, önce ailesinden destek alır. Hatta uzak akrabalar bile böyle durumlarda yardım elini uzatabilir.
2. Komşuluk ve Mahalle Kültürü: Geleneksel mahalle yapılarında komşular arasında da güçlü bağlar vardır. Hâlâ pek çok yerde, mahalleli zor durumda olan birine yardım etmekten kaçınmaz.
3. Hayırseverlik ve Dini Motivasyonlar: Sadaka, zekât ve bağış kültürü gibi dini temelli yardımlaşma anlayışları da bu dayanışmayı güçlendirir.
Batı Toplumlarıyla Farkı:
Batı toplumlarında bireycilik ön planda olduğundan, Açlık’taki gibi bireyin tamamen yalnız kalması daha olasıdır. Sosyal güvenlik sistemleri güçlü olsa da, aile bağları Türkiye’deki kadar sıkı değildir. Bu nedenle insanlar çoğu zaman sadece devletin sağladığı imkanlara dayanmak zorunda kalırlar.
Hamsun’un Açlık’ındaki gibi bireyin tamamen yalnız bırakıldığı bir hikayeyi okumak, bizim kültürümüzdeki bu dayanışma ruhunu daha da takdir etmemize neden oluyor aslında.
Açlık romanında kullanılan alegori, eserin yüzeyde anlattığı hikâyenin ötesinde, daha derin anlamlar taşıyan simgesel bir anlatım biçimidir. Alegori, karakterlerin, olayların veya objelerin soyut kavramları temsil ettiği bir edebi tekniktir. Knut Hamsun’un Açlık’ında bu teknik oldukça etkili bir şekilde kullanılmıştır.
Açlık Romanındaki Alegorik Katmanlar:
1. Açlık = Varoluşsal Boşluk:Romandaki “açlık” sadece fiziksel bir ihtiyaç değil, aynı zamanda insanın anlam arayışını ve ruhsal boşluğunu da temsil eder. Kahraman sadece yiyecek bulmaya değil, hayatta ANLAMLI bir yer edinmeye de açtır.
2. Yalnız Birey = Toplumdan Kopuş:Anlatıcının yaşadığı yalnızlık ve toplumdan dışlanmışlık hali, modern insanın BİREY olma mücadelesini alegorik bir şekilde yansıtır. Bu, özellikle büyük şehirlerde bireyin kendini kalabalıklar içinde bile yalnız hissetmesini simgeler.
3. Yazarlık Mücadelesi = Yaratıcılığın Bedeli:Romanın kahramanı bir yazar olmaya çalışır ancak açlık ve yoksulluk, onun yaratıcı gücünü baltalar. Bu durum, sanatçının üretim sürecindeki zorluklarıInjn toplumla birleşememesinin alegorik bir anlatımıdır
4. Ylajali = Ulaşılamaz İdeal:
Ylajali karakteri, kahramanın hayatında eksik olan sevgiyi, anlamı, aidiyeti , sevgiyi ,manayı temsil eder. Ancak bu ideal asla tam anlamıyla gerçekleşmez; tıpkı bireyin hayat boyu peşinden koştuğu ama asla tam anlamıyla elde edemediği “mana” gibi.
Sonuç:
Açlık, yüzeyde açlıkla mücadele eden bir yazarın hikâyesini anlatıyor gibi görünse de, aslında bireyin ruhsal açlığını, toplumdan ayrışmasını, anlam ve maneviyat arayışını alegorik bir biçimde işler.
Açlık’taki kahramanın yalnızlığı ve anlam arayışı, bugün de farklı biçimlerde karşımıza çıkıyor. O zaman fiziksel açlık ön plandayken, bugün insanlar daha çok duygusal, ruhsal ve anlamsal açlıklarla mücadele ediyorlar.
Bu tür insan ilişkilerini sorgulayan başka eserler;
Dostoyevski’nin Yeraltından Notlar’ı ya da Camus’nün Yabancı’sı, Franz Kafka’nın Dava ‘sı .
O tarz düşündüğümüzde eseri 35 yaş üstü hayatın anlamını arayanlara tavsiye ediyorum