2025 29. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2025 20:15
Gottfried Keller’in 1846-1855 yılları arasında kaleme aldığı yarı otobiyografik romanı Yeşil Heinrich, bir sanatçının içsel ve toplumsal yolculuğunu derinlemesine işler. Bildungsroman türündeki bu eser, başkahraman Heinrich Lee’nin çocukluktan olgunluğa uzanan ressam olma tutkusunu ve bu süreçte karşılaştığı zorlukları anlatır. Heinrich, sanatını icra ederken maddi kaygılarla sanatçı onuru arasında bir denge kurmaya çalışır. Roman, 19. yüzyıl İsviçre toplumunun yapısını, eğitim sistemini ve sosyal dinamiklerini ustalıkla yansıtır. Özellikle Pestalozzi okullarının halk eğitimi üzerindeki etkisi ve Schiller’in eserlerinin işçi ve köylü sınıfında yarattığı bilinç, eserde belirgin motifler olarak öne çıkar. Keller’in şiirsel anlatımı ve derin gözlemleri, okuru Heinrich’in dünyasına çekerek, onun sanatsal ve kişisel gelişimine tanıklık etmesini sağlar. Emin Türk Eliçin’in özenli çevirisiyle Türkçeye kazandırılan Yeşil Heinrich, sanat, toplum ve bireyin içsel çatışmaları üzerine düşündüren, edebi değeri yüksek bir başyapıttır. Emin Türk Eliçin’den de kısaca bahsetmek isterim. Elçin; Türk eğitimci, yazar ve çevirmen olarak tanınır. 1927’de öğretmenlik mesleğine adım atmış, ancak yazıları gerekçe gösterilerek siyasi nedenlerle görevine son verilmiştir. Almanya’da Siyasal Bilimler eğitimi aldıktan sonra, Devlet Konservatuvarı’nda öğretmenlik yapmış ve çeşitli çeviriler gerçekleştirmiştir. Eserleri ve çevirileriyle Türk edebiyatına önemli katkılarda bulunmuştur. Yazarıyla, çevirmeniyle, Nietzche’nin övgüleriyle çokça dikkatimi çeken eser geçen ay okuduğum Fallada’nın “Herkes Tek Başına Ölür” ündeki alıntılarıyla iyice merakını yükseltmişti. Şimdi #1nobel1klasik grubumuzla okuyup ohhh dedim:)) Klasik sever tüm okurların da bu başyapıtla tanışmasını #tavsiye ederim.
Yeşil HeinrichGottfried Keller · Kor Kitap · 20216 okunma