XVII. YY Felsefe Kitabı
2025 4. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2025 03:13
Yayınevi: Kitabı elinize ilk alışınızda, çok değerli bir eşyayı tutuyor hissine kapılabilirsiniz. Gerçekten de tasarımı ve malzeme kalitesi itibarı ile mükemmel bir nesne. Ancak üzülerek belirtmeliyim ki çeviri kısmı yetersiz. "şey" kelimesi birçok yerde anlam veremediğim şekilde bitişik olarak yazılmıştı ve her seferinde garipsedim. Ayrıca emin olmamakla birlikte cümlelerin yeterince sadeleştirilemediğini zannediyorum zira bazen cümleleri anlamakta zorlandım ve bazen de başı olup sonu bir türlü gelmeyen cümlelerle karşılaştım ve bu da okuma hızımı bir hayli yavaşlattı. Emin değilim çünkü haliyle kitabın sadece bir çevirisini okudum ve herhangi bir dili Türkçe'ye çevirecek kadar iyi bilmediğim için bu konuda ukalalık yapmaktan çekiniyorum. İçerik: Kitap 4 kısım, 47 bölümden oluşuyor. İlk kısmı (İnsan Üzerine) hariç tutacak olursak bazı bölümlerdeki konular ilgimi çekmiyordu ve bazı paragrafları atlayarak okumayı tercih ettim. Bazı bölümlerde çok detaylı bir dini kitap okuduğum izlenimine kapıldım. Başlıkta 17.yüzyıl kitabı diye belirtmekteki asıl amacım, kitabın evrensel bir eser olmadığını düşünmemdir. Yazar sanki ikinci kısımda "İdeal Devlet nasıl olmalıdır" konusunu değil de, "İngiltere tekrar iç savaşla yüzleşmek istemiyorsa ne yapmalıdır" konusunu ele almış gibiydi. Yazarın mutlak monarşi taraftarı olması, doğa yasaları konusunda bir çerçeve çizerek ideal bir devletin bu çerçeveye oturtulması fikri kabul edip etmememden bağımsız olarak gayet anlaşılabilir olsa da, uyrukların (yurttaşların) mutlak iradeye tamamen bağlı olmadığı takdirde iç savaş çıkacağı fikri, bu eserin bir propaganda yayını olup olmadığı konusunda şüphelenmeme sebebiyet verdi. Kitabın ilk kısmını gerçekten çok beğendim. Okurken beyin fırtınası yaptırdı ve bazı konuları tekrar ama farklı bir açıdan düşünmemi sağladı
LeviathanThomas Hobbes · Yapı Kredi Yayınları · 20241,273 okunma