2025 12. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2025 13:54
Ucunda Ölüm Var kitabı masalsı ve şiirsel bir dille işlenen, derin bir içsel yolculuğa davet ediyor sizi. Kitap boyunca ölüm ve yas temalarını işlerken, bana karakterlerin iç dünyalarını ve kırılganlıklarını hissettirdi. Ağıtçı kadının ve anlatıcının birlikte geçirdiği yolculuk, hem duygusal hem de psikolojik açıdan etkileyiciydi. Ancak kitabın sonunda bazı eksik kalan yönler ve karakterlerin geçmişine dair daha fazla bilgi edinme isteğim beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Özellikle Heves Ali ve ağıtçı kadının hikâyesinin üzerine fazla durulmaması, bana göre önemli bir eksiklikti. Bir diğer rahatsız edici nokta ise dağa çıkan çocuğun hikâyesiydi. Çocuğun dağa çıkma sebebinin dramatize edilip haklı gösterilmeye çalışılması, beni oldukça rahatsız etti. Kitap boyunca karakterlerin motivasyonları derinlemesine işlenmişken, bu kısımda bir tür normalleştirme hissi oluştu. Gerçek hayatta böyle durumlar yaşanabiliyor ama bu tür bir yaklaşımın kitaplarda daha dikkatli işlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bununla birlikte, Varol’un dilinin güzelliği ve atmosferin yoğunluğu, kitabın geneline olan bağlılığımı korumama yardımcı oldu. Bursa bölümünde, sevdiğim şehirle birlikte dolaşmak, o havayı derinlemesine solumak çok özel bir deneyim sundu. Kitap bana, mekanları ve duyguları içimde yaşatmayı başardı. Sonuç olarak, belki de biraz daha net bir sona sahip olmayı beklesem de, Ucunda Ölüm Var’ın şiirsel anlatımı ve içsel derinliği beni etkiledi. Yarım kalmış bir hikâye olsa da, dilinin ve atmosferinin gücüyle bende iz bıraktı.
Ucunda Ölüm VarKemal Varol · İletişim Yayınları · 20162,871 okunma