·412 syf.····Okunma: 01 Mart 2025 15:37 Okumak için neden bu kadar geç kaldım bilmiyorum. Yaşım biraz daha gençken okumak mı yoksa düşünce yapım biraz daha olgunlaşmışken okumak mı daha iyi oldu onu da bilmiyorum. Kitap hakkında çok yenilikçi bir şey söylenebileceğini sanmıyorum herhalde hemen her şey söylenmiştir. Ama neden bu kadar çok sevildiğini anlayabiliyorum. Okurken bir an olsun sıkılmıyorsunuz sürükleyici bir kitap olduğu kesin. Hiç kimsenin daha önce fark etmemiş olduğu okuyunca vay bee dedirtecek şeyler sunmuyor okuyucuya(belki çıktıktan 10 yıl sonra okuduğum için de olabilir tabi) ama bazı anlarda bu hikayenin aslı bu muymuş ya da hee demek ki şu sebepten dolayı bunlar yaşanmış diyorsunuz Somut örnekler versem daha iyi olurdu tabi ama not alarak okumayınca zor oluyor. Bazı yerlerde ufak tefek eksikler hissedebiliyorsunuz ama kitabın kapağında yazdığı gibi insan türünün kısa bir tarihi olduğu için her şeyden bahsetmesini bekleyemeyiz pekala ve tek bir kitaba onca bilginin boğucu olmayan bir şekilde sığdırıldığını görünce yeterince tatmin oluyorsunuz. Kitap geçmiş hakkında birçok şey anlatmasına rağmen ve size kendi içinizde cevaplamanız gereken onca soru sormasının yanında geleceğe dair düşünmeye de bizleri davet ediyor. En basitinden örnek vermek gerekirse avcı toplayıcı atalarımız mı daha mutluydu yoksa bugün bizler mi daha mutluyuz ya da gelecek nesiller bizden daha mutlu olacaklar mı ? Veya, mutluluk gerçek mi yoksa bir yanılsama mı ? Bunun gibi sosyal ve ekonomik ve onca konu hakkında hem alışılagelmişin dışında(sanırım dönemine göre) bilgiler veriyor ve sorular soruyor.
Hala okumamışsanız ve (sanmam ama) bu incelemeye denk gelip okumak hakkında bir karar verecekseniz mutlaka okuyun.