2025 3. kitabı
Veba Geceleri, Orhan Pamuk'un 40 yıldır düşünüp, 5 yıldır yazdığı, son 1 yıldır da üzerinde düzenlemeler yaptığı son romanı. Yani birtakım çevrelerin ve o çevreye tabi şahısların göğsünü gere gere, marifet sanarak belirttiği gibi, içinde bulunduğumuz kovid pandemisi sürecinden nemalanmaya çalıştığı bir yapıt asla değil. 1983 yılında ilk baskısı yapılan Sessiz Ev adlı kitabını okuyanlar, Faruk Darvinoğlu karakteri üzerinden "Veba Geceleri'' kitabının ilk sinyallerini zaten almışlardır diye düşünüyorum. Okurlarına, 1901 yılında bir Osmanlı adasında oldukları hissini verebilmek için sayısız tarih, tıp, hatıra kitabı okuduğunu söyleyen Pamuk, döneme ait fotoğrafları da detaylıca inceleyerek, bu kaynaklar doğrultusunda hayali bir ada planlamış. Adadaki binalardan tutunda, ağaçlara, caddelere ve içerikteki karakterlere kadar her şeyi kendi çizimleriyle tek tek resmetmiş. Ve bu resimleri biraraya getirerek kitap kapağını oluşturmuş. Aynı şekilde yine yazarın kendi çizimlerinden oluşan ada haritası da kitabın ilk sayfalarında arzı endam ediyor.
Veba GeceleriOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20218,7bin okunma