Veba Geceleri

Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

SEN BİR TARİHÇİ DEĞİLSİN ORHAN PAMUK
·%36 (200/544 syf.)
3 puan verip yarım bıraktığım kitabın incelemesinde üzerinde duracağım konu haliyle kitabı neden beğenmediğim ve kitabın bende bıraktığı hisler ve izlenimler olacak. Öncelikle, kitabın yayınlanacağının ilk duyurulduğu anda beklentim epey yüksekti. O zamandan bugüne ise giderek düşmesine rağmen dikkate değer bir seviyede sabit kalmıştı. Bence Orhan Pamuk’un ilk hatası, kitabı belirlenen ilk tarihinde yayınlamayıp bir sene ertelemesi oldu. Her ne kadar reel hayatta karşı karşıya kaldığımız pandemiyi gözlemlemek istediğini belirtse de romanının hazırlık süreci için sarf ettiği, otuz senedir aklımda son beş senedir de yazmaktayım minvalindeki diğer bir açıklamasıyla tezat oluşturan bir tabloyu önümüze çıkardı bu rötar. En son dinlediğim konuşmasında bu sefer ticari kaygıların ve pandeminin okur psikolojine yapacağı muhtemel etkiyi gerekçe göstermiş olsa da bu, beni tatmin etmedi. Bir kere, pandemiyi anlatabilmek için ona maruz kalmak gerekmez, aynı şekilde nasıl uç bir aşk ilişkisini anlatmak için bu ölçüde aşık olmamızın gerekmemesi gibi. Gözlemi ve deneyimi önemsizleştirmiyorum kesinlikle ancak eğer bir durum veya olayı anlatabilmenin koşulu onu bizzat yaşamak ise bu roman fikrini otuz senedir zihninde taşımanın ne manası vardı, diye sorarım. Bir yazarı büyük yapan etkenlerden birisi de yüksek hayal gücüne sahip olmak ve bunun ürünlerini etkileyici bir bütün oluşturup ortaya koymak değil midir? Romanın adını ve konusunu görünce tarihsel bir dokunun içinde geçeceğini anladık doğal olarak lakin benim bu konudaki beklentim, tarihsel içeriğin arka plan olması, haliyle odak noktasının edebiyat olmasıydı. Ancak, okuduğum ilk iki yüz sayfada ben ne bir roman okudum ne de bir tarihsel metin. Evet, yoğun tarihsel bilgi aktarımı mevcut hatta bilgi bombardımanı… Lakin, bu bir
Veba GeceleriOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20218,7bin okunma
"O ne bir ideolog, ne bir siyasetçi, ne de bir gazeteci.."
2021 16. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2021 22:25
Popüler olan her şeyden uzak kaldığımı burda takriben 85-90 kez belirtmişimdir. Bundan mütevellit bu kitap çıkar çıkmaz okuyup aradan çıkarmak istedim. İncelemeye de kitabı alış hikayemle başlamak istedim. Her zaman gitmiş olduğum sahafa gittim. Kitabı alırken orda bir baba bir oğul muydu yoksa bir dede bir torun muydu tam bilmiyorum; "Yeni çıkmadı mı kitap? Bu kadar mı çok seviyorsun Orhan Pamuk'u?" dedi. Cevap vermeyecektim lakin sorusuna soruyla karşılık verdim. "Siz sevmiyor musunuz?" dedim. "Biz sevmiyoruz." dediler. Ben de neden sevmiyorsunuz diye sordum ve zırvaladılar. Düzgün iki cümle kuramadılar. Bakın; bir yazarı, bir devlet adamını, bir sanatçıyı yahut herhangi birini sevmeyebilirsiniz. Bu en doğal hakkınız. Lâkin kendinizce bir sebebiniz olmalı. Kulaktan dolma üç beş cümle ile amcadan, dayıdan işitilmiş yüzde sekseni asılsız şeylerle sevmiyorum demek sadece beyin fukaralığıdır zannımca. Ülkemizin de en büyük sorunlarından birisi bu. Herkesin mutlaka sevmediği birileri var ve yüzde doksanı neden sevmediğini kendi de bilmiyor. Orhan Pamuk'un siyasi tavrını vs ben de tasvip etmiyorum pek. Lâkin o bir yazar. Kendisiyle evlenmeyeceğim ya da kız kardeşimle falan da evlenmeyecek. Sanatçı kimliği ile ilgilenirim dolayısıyla. Kendisini okurum. Herkesin de okuması gerektiğini düşünürüm. Lâkin düşüncelerini isteyen kabul eder, isteyen kabul etmez. Düşünceleri, tavrı sanatçı kimliğini gölgeleyebilir ama yok edemez. Orhan Pamuk romancılık konusunda bir markadır. Bunu bir kere kabul etmemiz gerekiyor. Nobel Ödülünü aldıktan sonra da çıtayı bence de yukarıya çıkartmış, gerçekten de güzel eserler yazmıştır. Kırmızı Saçlı Kadın'dan sonra Veba Geceleri ile de buna bir kez daha ikna etmiştir bizleri. Yalnız bu roman diğer romanlarından çok daha farkı bir roman. Yıllar
Kendine Ait Bir 'Ada'
·544 syf.·
2021 30. kitabı
Kitabı bitirir bitirmez hızlıca incelemelere göz attım ve 'acaba aynı kitabı mı okudum?' diye düşündüm. Romanın bende bıraktığı zayıf intiba ve tatminsizliğe karşı romanın mükemmelliğini vurgulayan; "40 yıllık hayalin 5 yılda yazıya dökülüşü" bilgisi başta olmak üzere, kurgu, romana yedirilen tarih, karakterler gibi unsurlar üzerinden kitaba ve yazarına yüksek dozda takdir ve beğeni cümleleriyle, kitapların arka kapağı gibi birbirinin benzeri incelemeler mevcuttu. Veba Geceleri hakkında çeşitli blog ve kitap sitelerindeki bu yorumları yapmanın ancak sathi bir okumayla mümkün olabileceğini düşündüm, çünkü biraz bol keseden savrulmuş gibi görünen yorumların gölgesinde roman, zayıf kurgusu, zaman geçişlerindeki arka plan eksikliği, fazla tekrarları ve veba gibi yıkıcı bir evrensel problemin psikolojik yıkımının karakterlere yansıtılmaması gibi eksiklerle birçok açıdan vasatın altında kaldı. Benim Adım Kırmızı ile başladığım OP yolculuğu, benim için ilk ve son durak olmuştu. Roman, kurgunun ikinci planda olduğu o dil ve simgeler oyunuyla öne çıkıyordu, nesnelerin ve insanların konuşturularak, 'yazarak resim yapmanın örneği'yle, OP'nin en bilinen alegorik romanıydı. Yine bu kitaba göre hacmini fazla bulduğum içeriğin yarısında 'ne zaman bitecek' diye sayfalarını çevirmeme rağmen okurların iyi yöndeki takdirini anlayabiliyordum. Sapla samanın birbiriyle karıştırılmadığı dilsel bir ziyafet sunuyordu sıkı OP okuruna. Ne söylediğimizi biraz da nasıl söylediğimiz belirliyorsa, büyük bir emeğin ürünü olduğu besbelli o bilgi ağının hacmi, ‘söylenenin nasıl’ olduğuna iyi bir cevap veriyor ve bununla birlikte ‘söylenilenin ne’ olduğu arada kaynayıp gidiyordu. OP romanlarındaki anlatım gücü ve kültürlerin harmanlaşmasıyla oluşan çok seslilik ve beraberinde gelen 'ötekiye bakış',
"Veba Geceleri" - Orhan Pamuk
2023 7. kitabı
Orhan Pamuk'un "Veba Geceleri", bir ada toplumunun veba salgınıyla mücadelesini ve bu süreçte yaşanan toplumsal dönüşümleri ele alır. Kitap, gerçek ve hayal arasındaki sınırları bulanıklaştırırken, insan doğasının karmaşık yönlerini ve toplumun kriz anlarında gösterdiği tepkileri inceler. "Karanlıkta kalan, yalnızca ışığın değerini bilir," cümlesi eserin ana temalarından birini vurgular: umut, korku ve hayatta kalma mücadelesi. Bu derin ve düşündürücü roman, Pamuk'un ustalıkla ördüğü bir başka yapıttır. Puanım: 4.5/5.
Yine hayal kırıklığı!
2026 13. kitabı
Her seferinde okumayacağım deyip okuduğum yazar. Yine bir tavsiye ile başladım. Hayali bir ada, Osmanlı iç çatışmaları, bağlı vilayetler, özgürlüğünü isteyen milletler ve en önemlisi de öldürürken adam sormayan veba salgını. Okurken ne badireler atlatmış insanoğlu denecek insanlıktan çıkılmışlığın kurgu da olsa belgesi gibi. Bunu son salgınlardan ve uzak tarihten de biliyoruz. Çok fazla teferruat veren, gereksiz ve bilgi amaçlı da olsa ayrıntılar kitabı ‘okunması zor’ bir yazıya dönüştürmüş. Belki yazar kitap kalın gözüksün istemiş belki de ayrıntı vererek kitabı güzelleştirmek istemiş, bilemem. Bende hissettirdiği duygu ve düşünceler; bıkkınlık, haftalar süren, araya başka kitaplar alıp bitirdiğim/bitirmeye çalıştığım bir eser. Bir daha okumayacağım kesin. Zira geçen zamanda çok daha iyi kitaplara şans verebilirdim. Olan oldu. Burdan bir uyarı mahiyetinde yazma gereğinde bulundum. Bir de şahsi fikrim olarak; bence bu kadar kurgu yazmak bir yerden sonra okuyucuyu uzaklaştırmada etkili. Masumiyet müzesini okurken de aynı hisleri yaşadım. Kurgu ayrıntılarda okuyucuya geçmediğinden dolayı bir afallama söz konusu olabilir. Açıklanmayan ayrıntıları ve gereksiz ayrıntıları ayırt edemeyen yazar burda bir kafa karışıklığı oluşturur. Bu kitabın geneline yayıldığında ise yazar adına güvenip, alıp okuduğumuz kitap bize bir işkence aracı olabilir. Verilmesi gereken ayrıntılar(madem kurgu); kahramanların hayatları daha net bir biçimde okuyucuya sunulabilir, bazı olaylar bir kaç cümle/cümlecik ile geçiştirilemeyecek kadar okuyucu için elzemdir. Gerçek bir hikaye olsa üstü kapalı eksik bilgileri tarihsel kaynaklı olarak anlayışla karşılarız. Ama kurgu olunca daha net çizgiler daha etkili ve yaşanması muhtemel bir hikayeye dönüştürürdü eseri. Masumiyet müzesinde de kahramanların
Alıntı
Devleti olmayan, millet olmaz
2024 6. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2024 21:29
Orhan Pamuk Veba Geceleri kitabında; sürükleyici bir siyaseti, salgın hastalıklarla mücadeleyi, karantina, devlet ve birey konularını bir masal havasında anlatırken bu tarihi romanı ile bizlere geçtiğimiz günlere de atıfta bulunuyor. Kısaca konusuna değinirsek; minger adası'nda veba salgının başlaması sonucunda Abdülhamit sağlık müfettişi ve doktor Nuri Bey'i salgını durdurması için adaya gönderiyor. Abdülhamit'in ağabeyi 4. Murat'ın (kendisini tahttan indirip 25 yıl ailesi ile birlikte saraya hapsetmiştir.) Kızı Pakize Sultan eşi doktor Nuri Bey'e bu süreçte eşlik ediyor. Adada yaşananları ve adayı Pakize Sultan'ın ablasına yazdıkları mektuplardan öğreniyoruz. Orhan pamuk'un kalemini her zaman sevmişimdir. Bu kitabını okurken de tasvirleri ile kendinizi minger adasında ve olayların içinde hissetmemek mümkün değil. Tarihte yaşanan salgınlar sürecine baktığımızda halka yasakları kabul ettirmek zor bir süreç. Zira yakın tarihte bunu hepimiz yaşadık. Orhan Pamuk ayrıca kitapta; din milliyetçilik konularında eleştirilerini yapmaktan çekinmezken bizleri şaşırtıyor mu? tabii ki de hayır:) Bir çok kişi Orhan Pamuk okumayı sevmese de benim tercihlerimin arasında her zaman yerine almıştır. "Dünyaya baktığı açının ne kadar dar ve sınırlı olduğunu keşfediyordu" Okuyun ve bakış açınızı genişletin! Keyifli okumalar...
Tarih
2023 16. kitabı
• Orhan Pamuk’un üzerinde 5 yıldır çalıştığı Veba Geceleri, 1901 yılında 3. Veba Pandemisi döneminde Osmanlı’nın 29. Vilayeti Minger adasında geçiyor. Hem sürükleyici bir siyaset ve aşk romanı hem de Pamuk’un salgın, karantina, devlet ve birey konularını bir masal havasıyla tartıştığı bu tarihi roman, konusuyla yaşadığımız günlere de ışık düşürüyor. • Kitap yer yer sıkı olsa da , Aşkın en büyük kanıtı kadınla erkeğin duygularının olumlu ve anlayışlı olması kadar, derinliği ve hakikiliğide var . • Bilimsel buluşlar , insanoğlunun bütün hayatını baştan aşağı değiştirdiğine inanın ve başarıyı yakalamaya çalışın. • Herkese keyifli okumalar!
2022 42. kitabı
Uzun zaman sonra bir inceleme yazma ihtiyacı hissettim. Orhan Pamuk’tan ilk okuduğum kitap olması dolayısıyla çok büyük beklentilerle başlamıştım bu romana. Adı üstünde roman olmasını beklerken tarihi bir gerçeklik mi okuyorum yoksa tamamen yazarın kurguladığı bir dünyada mıyım çok çelişki yaşadım. Daha önce veba konusunun geçtiği kitapları okuduğumda şimdiye kadar en başarısız gördüğüm kitap maalesef ki bu oldu. Bana nedense fazla iğneleyici bir üslup kullanılmış gibi geldi özellikle müslüman halka. Ayrıca tarihte gerçekten böyle bir şey yaşandı mı yaşanmadı mı diye sürekli bir ikileme düştüm. Vebanın etkisinden çok dönemin siyasi çalkantılarının ön plana çıktığı bir kitap olmuş, ama beklentim vebanın Osmanlı’yı nasıl etkilediğini güzel bir kurguyla verilmesiydi. Yer yer çok sıkıldım, artık bitsin diye baktım. Tarihi bir gerçeklikle bakamadım kitaba ki roman adı üstüne tarihi bir kitap okumak isteseydim alır onu okurdum. Beni hiç tatmin etmedi, gereksiz tasvirlerle dolu bir kitaptı bence. Yazarın hayat görüşünü yer yer hissedebiliyoruz. Genel anlamda beğenemediğim maalesef zorla okuduğum bir kitap oldu. Kitabın son bölümünde ise tarihin bu kadar kurmacayla verilmesi ve bunun tarihi gerçeklik gibi algılatılmak istenmesi bilemiyorum ama ne derece doğruydu? Evet biz Türkiye Cumhuriyeti insanları tarihimize iyi kötü hakimiz ama sen evrensel bir yazarsın Orhan Pamuk, bu yüzden tarihi bir kitap mı yazmak istedin yoksa bir kurgu mu önce buna bir karar verseydin. Sonuç olarak elimde sürünen bu kitabı bitirdim. Orhan Pamuk’a saygım sonsuz Nobel ödüllü bir yazarımız sonuçta ama uzunca bir süre sana elveda sevgili yazarım :)
2023 15. kitabı
Okunma: 20 Mart 2023 13:30
Veba Geceleri kitabını az önce bitirdim. Bitirir bitirmez bende oluşturduğu hissiyatı kısaca belirtmek istedim. Orhan Pamuk'u daha yeni yeni okuduğumu da belirterek pandemi günlerini sanki gözümün önünde dün gibi yansıtan cümleleri, yaşadığımız o pandemi günlerini canlandırmamı sağladı. Eleştiri yapacak olursam da Orhan Pamuk'un maalesef müslümanlara kin kusması sanki müslümanlar, Abdülhamid vebanın, pandeminin tek sebebiymiş gibi anlatması tüm müslümanları üzmüştür diye düşünüyorum. Şunu yapsa daha iyiydi. Gerçek müslümanlarla dine,şeyhlere körü körüne bağlanan yobazlığa karşı bunu yaptığını, hakiki müslümanları ayırt ederek kitabı yazsaydı daha isabetli olurdu. Temizliğine dikkat eden hacılara bile demediğini bırakmamış. Adadaki Hristiyanları, Rumları hep üstün tutmuş kitapta. Müslüman olmayan toplumlar sanki sürekli doğruyu yapıyor imajı var açıkça. Abdulhamit'i sürekli gömmüş zaten. Bunun için tarihçilerin tarihi doğru şekilde ortaya çıkarması gerekiyor. Dizilerde Abdulhamid'e güzelleme yapılırken tarihçilerin bir kısmı da iki Türkiye büyüklüğünde toprak kaybettiğini söylüyor. "Osmanlı Devleti Balkanlar'da dört yüz yıldır sahip olduğu toprak­ların büyük bir kısmını on dört ay içinde kaybetmişti." cümlesi de kitapta mevcut. Dediğim gibi salgın dönemini çok güzel yansıtmış ama sağa sola göndermeler yaparak taraflı mı yansıtmış bunu da Orhan Pamuk sevenler ve sevmeyenler diye ikiye bölünen okurlar kendileri karar versin! "Yaşasın Minger! Yaşasın Mingerliler! Yaşasın Hürriyet! " İyi okumalar dilerim!
Puan vermedi·544 syf.·
2025 611. kitabı
Tarihi kurguyla güncel meseleleri bir araya getiren, yoğun ve çok katmanlı bir kitap … 1900’lerin başında Osmanlı topraklarında patlayan veba salgınını anlatırken aslında karantina, devlet otoritesi, halkın tepkisi, inançlar ve söylentiler üzerinden bugüne de göz kırpıyor. Pamuk’un dili yine ayrıntılı, betimlemeler güçlü, kurduğu dünya seni içine çekiyor; hem tarih kitabı okuyormuşsun gibi hem de kesinlikle bir polisiye ya da siyasi romanın içinde gibi hissediyorsun. Şöyle ki ; kitabın eksi tarafı da bu yoğunluk aslında. Anlatı zaman zaman ağırlaşıyor, detaylar arasında kaybolduğunu hissedebiliyorsun.(Bende böyle oldu sık sık) Hele olay örgüsünden çok fikir ve betimlemeye odaklanması, hızlı bir kurgu arayan okur için yorucu olabilir. Yine de Veba Geceleri, sabırla okunduğunda hem Pamuk’un ustalığını hem de toplumsal düzen ile birey arasındaki kırılgan dengeyi gösteren, düşündürücü bir kitap. Keyifle oku

Orhan PamukYazar · 33 kitap
Ferit Orhan Pamuk (d. 7 Haziran 1952, İstanbul), Türk yazar. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra 2006 yılında Nobel Ödülünü kazanarak bu ödülü alan en genç yaşta alan iki kişiden biri olmuştur. Kitapları altmış dile çevrildi, yüzü aşkın ülkede yayımlandı ve 11 milyon baskı yaptı. 2006 yılında TIME dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçilen Pamuk, Nobel edebiyat ödülünü alan ilk Türk'tür. Yaşam öyküsü Orhan Pamuk yazarlığa 1974 yılında başladı. 1979 yılında ilk romanı olan "Karanlık ve Işık" ile katıldığı Milliyet Roman Yarışmasında birincilik ödülünü Mehmet Eroğlu ile paylaştı. Bu romanı ancak 1982 yılında Cevdet Bey ve Oğulları adıyla yayımlandı. 1983 yılında bu kitapla Orhan Kemal Roman Ödülüne layık görüldü. Pamuk'un daha sonra yazdığı kitaplar da çok sayıda ödül kazandı. İkinci romanı olan Sessiz Ev 1984 yılında Madaralı Roman Ödülünü kazandı. Bu romanın Fransızca tercümesi de 1991 yılında Prix de la Découverte Européenne ödülüne hak kazandı. 1985 yılında yayımlanan tarihi romanı Beyaz Kale ile 1990 yılında ABD'de Independent Award for Foreign Fiction ödülünü kazandı ve yurtdışında tanınmaya başlandı. Orhan Pamuk, 2002 yılında yayımlanan Kar kitabını, Türkiye'nin etnik ve politik meseleleri üzerine kurulu bir politik roman olarak tanımlamaktadır. Kar romanı Amerika'da 2004 yılında "yılın en iyi 10 kitabından biri" olarak gösterilmiştir. Yıllar geçtikçe Orhan Pamuk'un Türkiye dışındaki ünü artmaya devam etti. 1998 yılında yayımlanan Benim Adım Kırmızı 24 dile çevrildi ve 2003 yılında İrlanda'nın ünlü International IMPAC Dublin Literary Award ödülünü kazandı. Romanlarının dışında, yazılarından ve söyleşilerinden seçmelerin ve bir hikâyesinin yer aldığı Öteki Renkler (1999) ve Ömer Kavur'un yönettiği Gizli Yüz adlı filmin senaryosu (1992) vardır. Bu senaryo, 1990 yılında yayımladığı Kara Kitap romanındaki bir bölümden yola çıkılarak yazılmıştır. Orhan Pamuk ABD'de yayımlanan Time dergisinin 8 Mayıs 2006 tarihli sayısının "Time 100: Dünyamızı Biçimlendiren Kişiler" başlıklı kapak yazısında tanıtılan 100 kişiden biri oldu. 2007 Mayıs'ında yapılan 60. Cannes Film Festivali'nde jüri üyeliği yapmıştır. Nobel Ödülü Orhan Pamuk 12 Ekim 2006 tarihinde Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Nobel Ödülü kazanan ilk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak tarihe geçmiştir. Akademi'nin 12 Ekim 2006 günü saat 14:00 civarında yayımladığı, “ 2006 Nobel Edebiyat Ödülü 'Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan' Orhan Pamuk'a verilmiştir. ” şeklindeki basın bildirisiyle Nobel Edebiyat Ödülü'nün Orhan Pamuk'a verildiği resmen açıklandı. Pamuk 7 Aralık 2006'da, İsveç Akademisi'nde Babamın Bavulu başlığı altında hazırladığı Nobel konuşmasını Türkçe yaptı, Türkçe bilmeyen izleyiciler ellerindeki çeviri metinden konuşmayı takip etti, birçok televizyon kanalı konuşmasını canlı yayınladı. Orhan Pamuk ödülünü 10 Aralık 2006 günü Stockholm Konser Salonu'nda düzenlenen ödül töreninde İsveç kralı XVI. Carl Gustaf'ın elinden aldı. Romancılığı Orhan Pamuk'un romancılığı postmodern roman kategorisinde değerlendirilmektedir. Eleştirmen Yıldız Ecevit Orhan Pamuk'u Okumak adlı kitabında onun avangard romancılığını değerlendirmektedir. Özellikle Beyaz Kale, Kara Kitap, Yeni Hayat, Benim Adım Kırmızı'dan yola çıkarak bize kendisini ve olayların gelişimini anlatır. Aynı şekilde edebiyat tarihçisi Jale Parla da Don Kişot'tan Günümüze Roman adlı kapsamlı yapıtında, Benim Adım Kırmızı'dan hareketle Orhan Pamuk'un eserlerini karşılaştırmalı edebiyat bağlamında irdeler. Parla'ya göre Pamuk, Türk romanının aldığı önemli dönemeçlerin sahibi olan bir yazardır. Doğu-batı sorunsalıyla estetik düzeyde hesaplaşmaya yönelen Ahmet Hamdi Tanpınar ve Oğuz Atay gibi önemli yazarlardan birisidir Pamuk, bu sorunsalı kültürel ve felsefi içerimleriyle edebiyatına taşımış, özellikle Kara Kitap'ta bu tema bağlamında önemli, çok katmanlı bir edebi metin örneği sergilemiştir. Eleştiriler Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülünü kazanması değişik tepkilerle karşılaştı. Ödülün Pamuk'a Türkiye tarihi ile ilgili demeçleri dolayısıyla verildiği iddiasında bulunuldu. Orhan Pamuk Nobel ödülünü almadan on ay önce 19 Aralık 2005 Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan Erol Manisalı'nın "Orhan Pamuk Nobel'i Garantiledi" başlıklı yazısı Pamuk'un ödülü almasının ardından popülerleşti ve Orhan Pamuk'un Nobeli hakkındaki olumsuz eleştiriler bu yönde gelişti. TRT'de Banu Avar'ın hazırlayıp sunduğu "Sınırlar Arasında" adlı belgeselin Pamuk'un Nobel ödülünü almasından bir gün sonra yayımlanan bölümünde Pamuk, Nobel ödülleri ve İsveç ile ilgili olumsuz eleştiriler yer aldı. Demirtaş Ceyhun hazırladığı imza metninde Orhan Pamuk'un kitaplarını "Amerikan patentli postmodern romanlar olarak" adlandırmış ve "Nobel ödülünün Pamuk'a verilmiş bir ücret" olduğunu söylemiştir. Basında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Orhan Pamuk'u kutlamadığına dikkat çekildi. Ödüle yabancı basından olumsuz eleştiriler de gelmiş, ödülün siyasi sebeplerden dolayı verildiği belirtilmiştir. Orhan Pamuk'un eserlerinde Atatürk hakkında kullandığı üslup ve yazıları da kimi eleştirilere uğradı. Bir kısım edebiyatçı Orhan Pamuk'un eserlerindeki bazı bölümlerin diğer yazarlara ait başka eserlerden fazlasıyla esinlendiğini savunmakta, özellikle bazı romanlarındaki belli kısımların diğer kitaplardan neredeyse tamamen alıntı olduğunu öne sürmektedir. Hürriyet Gazetesi yazarı Murat Bardakçı 26 Mayıs 2002 tarihinde belgeleri ile yazarı sahtecilik ve intihal ile suçlamıştır. Murat Bardakçı'ya göre Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı romanı, hikâyesi ve anlatım şekli ile Amerikalı yazar Norman Mailer'in Ancient Evenings adlı romanının bir kopyasıdır. Ayrıca suçlamalara göre Orhan Pamuk'un Beyaz Kale adlı romanı Mehmet Fuat Carım'ın Kanuni Devrinde İstanbul isimli eserinden birebir pasajlar içermektedir. Orhan Pamuk günümüze dek bu konuyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmamıştır. Orhan Pamuk'un Sri Lanka'da düzenlenecek olan Edebiyat Festivaline katılması Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (Reporters sans frontières) tarafından eleştirildi. Örgüt Orhan Pamuk'u ve festivale katılmak isteyen diğer edebiyatçıları Sri Lanka'daki baskıları meşru hale getirmekle suçladı. Orhan Pamuk davası Yazar Orhan Pamuk, Das Magazin adlı haftalık İsviçre dergisine verdiği bir röportajda, "Bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü. Benden başka kimse bundan bahsetmeye cesaret edemedi" açıklamasında bulununca hakkında TCK'nın 301. maddesinden ‘Türklüğe hakaret’ davası açıldı. 16 Aralık 2005'de ilk duruşması yapılan Pamuk davası Adalet Bakanlığı'ndan beklenen yazı gelmediği için 7 Şubat 2006 tarihine ertelendi. Şişli Asliye Ceza Mahkemesi, bu tür davalar için Adalet Bakanlığı'nın yazılı izninin gerektiğini belirterek izin verilip verilmediğinin sorulması için bakanlığa yazı yazılmasına karar verdi ve duruşmayı da 7 Şubat'a erteledi. Duruşmanın ertelenmesi kararına AB yetkililerinden tepkiler geldi. Dava günü Şişli Adliyesi önündeki Pamuk ve yabancı yetkililere yönelik protesto gösterileri, Türkiye ve dünya basınında önemli yer tuttu. AB - Türkiye Karma Parlamento Eş Başkanı Joost Lagendijk, "hükümet, parlamentoya değişiklik yasası getirebilir. Yapılacak şey budur. Türkiye'nin imajına büyük bir zarar vermiştir. Avrupa'da kötü bir imaj doğmuştur. Ünlü bir yazar hakkında dava açarsanız, dışarıda milliyetçiler bu yazarı dövmek için arabasına saldırırsa, burada ciddi bir sorun vardır" dedi. AP Türkiye Raportörü Camiel Eurlings de, hükümetin yazar Orhan Pamuk davasını düşürmesi gerektiğini belirterek, hükümet reform taahhüdüne sadık kalmalı şeklinde konuştu. Türkiye ile AB arasında ciddi gerilime neden olan Orhan Pamuk’un hakkındaki dava 22 Ocak 2006 tarihinde düştü. Adalet Bakanlığı, Şişli İkinci Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, Yeni Ceza Yasası gereği izin yetkisi olmadığını hatırlatarak, Pamuk'un yargılanması için Adalet Bakanlığı’nın izin verdiğine ilişkin belge bulunmadığı gerekçesiyle davanın düşmesine karar verdi. Ödülleri 1979 Milliyet Roman Yarışması Ödülü Karanlık ve Işık (iki yazar arasında paylaşıldı) 1983 Orhan Kemal Roman Ödülü Cevdet Bey ve Oğulları 1984 Madaralı Roman Ödülü Sessiz Ev 1990 Independent Yabancı Roman Ödülü (Birleşik Krallık) Beyaz Kale 1991 Prix de la Découverte Européene (Fransa) Sessiz Ev (Fransızca çevirisi nedeniyle) 1991 Antalya Altın Portakal film festivali en iyi senaryo Gizli Yüz 1995 Prix France Culture (Fransa) Kara Kitap 2002 Prix du Meilleur Livre Etranger (Fransa) Benim Adım Kırmızı 2002 Premio Grinzane Cavour (İtalya) Benim Adım Kırmızı 2003 Premio rinzane Cavour (İtalya) Benim Adım Kırmızı 2003 International Impac-Dublin Literary Award (İrlanda) 2005 Prix Médicis Etranger (Fransa) Kar 2005 Alman Yayıncılar Birliği'nin Barış Ödülü (Almanya) 2005 Richarda Huch Ödülü (Almanya) 2006 Le Prix Méditerranée étranger Ödülü (Fransa) Kar 2006 Nobel Edebiyat Ödülü (İsveç) 2006 Washington University'nin Seçkin Hümanist Ödülü (Amerika Birleşik Devletleri)[24] 2006 Commandeur de l'ordre des arts et des lettres (Fransa) 2008 Ovid Ödülü (Romanya) 2010 Norman Mailer Yaşam Boyu Başarı Ödülü (Amerika Birleşik Devletleri) 2012 Sonning Ödülü Fahri Doktoraları 2006 Tiflis Üniversitesi 2007 Berlin Serbest Üniversitesi 2007 Boğaziçi Üniversitesi 2007 Georgetown Üniversitesi 2007 Tilburg Üniversitesi 2007 Madrid Üniversitesi 2008 Floransa Üniversitesi 2008 Beyrut Amerikan Üniversitesi 2009 Rouen Üniversitesi 2010 Tiran Üniversitesi 2010 Yale Üniversitesi 2011 Sofya Üniversitesi Onur üyelikleri 2005 American Academy of Arts and Letters Onur Üyesi (Amerika Birleşik Devletleri) 2008 Social Sciences of Chinese Academy Onur Üyesi (Çin) 2008 American Academy of Arts and Sciences Onur Üyesi (Amerika Birleşik Devletleri)