2025 6. kitabı
Okunma: 01 Mart 2025 19:41
Carmen'i okumayan var mı? Fransız yazar, tarihçi ve arkeolog olan Prosper Merimee Fransa’nın tarihi mirasını koruma çalışmalarına büyük katkı sağlamış ve kısa ama güçlü hikayeleri ile tarihi birleştiren bir yazar olarak bilinir. En ünlü ve bence en güzel (diğerlerini okumadım ) öyküsü Carmen’dir. Ve Carmen… Sanırım edebiyattaki en güçlü kadın karakterlerden biri olmuş. Carmen, Merimee’nin 1845 yılında kaleme aldığı, aşkın, özgürlüğün ve yıkımın iç içe geçtiği etkileyici harika bir kısa roman. Kitap, özgür ruhlu Çingene kadını Carmen ile onun uğruna her şeyini feda eden asker Don Jose’nin tutkulu ve trajik ilişkisini anlatıyor. Carmen, güzelliği ve baştan çıkarıcılığıyla erkekleri etkisi altına alan ama kimseye ait olmayan bir kadın; Don Jose ise onun uğruna hem rütbesini hem de ahlaki sınırlarını kaybeden, takıntılı bir aşık. İşte bu tutkulu trajik aşkı bir çırpıda okuyuveriyorsunuz. Ayrıca romanda İspanya’nın egzotik atmosferini, boğa güreşlerini, Flamenko danslarını ve sokakların renkli ama tehlikeli dünyasını da rahatlıkla hayal edebiliyorsunuz. Olayları anlatırken etnografik detaylara da yer vermesi, Carmen’i sadece bir aşk hikâyesi olmaktan çıkarıp, İspanyol kültürüne dair derinlikli bir anlatı haline getiriyor. Çingeneler hakkında da bir sürü şey öğreniyorsunuz. Ve gerçekten benim çok merak ettiğim dikkatimi çeken bir topluluktur Çingeneler. Burada okumak da ayrıca hoşuma gitti. Dünyaya etkilerine baktığımızda; Roman, yazıldığı dönemde büyük yankı uyandırmış ve sonrasında Georges Bizet’nin ünlü operasına ilham kaynağı olmuştur. Carmen’i ölümsüzleştiren en önemli eserlerden biri olmuştur. Ayrıca sinema, tiyatro ve dans dünyasına da iz bırakmış hatta flamenko dansçılarına da ilham vermiştir. Carmen’in dünya çapında bu kadar büyük bir etki yaratmasının sebebi, zamansız bir karakter olmasıdır. O, hem bir baştan çıkarıcı hem bir özgürlük savaşçısı, hem tehlikeli hem de ilham verici bir figürdür.
CarmenProsper Mérimée · Oda Yayınları · 19852,706 okunma