2025 37. kitabı
Alacakaranlık Bulvarı #okudumbitti Serinin altıncı kitabı olan Alacakaranlık Bulvarı, Baudelaire kardeşlerin talihsiz hikâyesini çok daha kasvetli ve umutsuz bir noktaya taşıyor. Önceki kitaplarda olduğu gibi, burada da bir vasinin yanına yerleşmeleriyle başlayan olaylar zinciri, hızla karmaşık ve tehlikeli bir hale geliyor. Ama bu kez işler daha da ilginç, çünkü bu vasimiz—Esme Squalor—göründüğünden çok daha sinsi biri. Kitabın en çarpıcı yanlarından biri, Baudelaire kardeşlerin olaylara bakış açısının değişmeye başlaması. Artık sadece kaçmak ya da bir yetişkinden yardım beklemek yerine, stratejik düşünerek Kont Olaf’ın oyununu çözmeye çalışıyorlar. Quagmire üçüzlerinin başına ne geldiğini öğrenmeye çalışırken, kendilerini modaya takıntılı bir dünyanın içinde buluyorlar ve bu dünyada en son şey yardımseverlik veya vicdan! Esme’nin "moda olan her şey iyidir, moda olmayan her şey çöptür" anlayışı hem komik hem de ürkütücü bir atmosfer yaratıyor. Asansör boşluğu sahnesi ise tam anlamıyla gerilim doluydu! Baudelaire’lerin çaresizlik içinde bir çözüm üretmeye çalışmasını okumak, bir yandan heyecan verici bir yandan da yürek burkan bir deneyimdi. En küçük bir umut ışığına tutunup onun bile ellerinden kayıp gittiğini görmek, serinin bu noktada ne kadar karamsar bir tona büründüğünü hatırlatıyor. Yetişkinlerin duyarsızlığı, çocukların zekâsına rağmen sürekli başarısızlığa mahkûm edilmesi beni her zamanki gibi sinirlendirdi ama işte bu da serinin büyüsü: Okurken duygusal olarak her an bir şeyler hissettiriyor! Son olarak, kitabın sonunda yer alan müzayede sahnesi kesinlikle en sevdiğim bölümlerden biri oldu. Baudelaire’lerin umutsuzca doğru nesneyi bulmaya çalışmaları, ama Kont Olaf’ın yine bir adım önde olması, tam anlamıyla sinir bozucuydu. GİT'in (Güzel İşlenmiş Tabak-altıkları mı, yoksa başka bir şey mi?) ne olduğunu anlamaya çalışırken sayfaları soluksuz çevirdim. Kısacası, #AlacakaranlıkBulvarı Baudelaire kardeşlerin zekâsını, çaresizliğini ve giderek büyüyen direnişlerini müthiş bir şekilde işleyen bir kitaptı. Seri boyunca hissettiğim adaletsizlik duygusu, buradaki olaylarla iyice güçleniyor ama bu, kitabı daha da sürükleyici hale getiriyor. Eğer daha önceki kitapları sevdiyseniz, bu noktada hikâyenin giderek karanlıklaştığını ve her şeyin çok daha büyük bir oyunun parçası haline geldiğini fark edeceksiniz. Bence kesinlikle serinin en unutulmaz kitaplarından biri! #kitapkolikkafasiçocukkitabıyorumu #reklamdeğilöneri @dogan_kitap
Talihsiz Serüvenler Dizisi 6 - Alacakaranlık BulvarıLemony Snicket · Doğan Egmont Yayıncılık · 2008453 okunma