2025 9. kitabı
Okunma: 04 Mart 2025 06:17
AH BE FİRDEVS Neval El Seddavi'nin bir cezaevi araştırmasında karşılaştığı idam edilecek bir kadının gerçek hikâyesine dayanıyor.yazinin sonunda yazarın Firdevs icin söyledikleri yazıyor. Firdevs küçük yaşta ailesini kaybettikten sonra açlık ve tecavüzle tanışır, sonunda bir fahişe olarak yaşamaya devam eder, olaylar geliştikçe kıskaca girer ve kendisini sonunda bir cezaevinde idam mahkûmu olarak bulur. Çaresiz, umutsuz, ölümle yaşam arasında bir noktada. Artık Dünyada hiçbir şey o gece o adamın söylediği iki sözcüğü işitmeden önceki halime döndüremezdi beni o anda itibaren başka bir kadın olmuştum eski hayatım geride kalmıştı bedeli ne olursa olsun ister açlık ister soğuk isterse en ağır yoksulluk olsun hangi işkencelerden hangi hocalardan geçersen geçeyim geri dönmek istemiyordum bedelini hayatını ödemeyecek de olsam Saygın bir kadın olmalıydım kulaklarımın duyduğu o aşağılamadan kurtulmak için bedenimi o utanmaz gözlerden kaçırmak için her şeyi yapmaya hazırdım Firdevs Ne günah isledinde başına geldi diye düşündüm ama hiçbir günahı yoktu belki günahı olsaydı bile başına bu kadar olaylar gelmezdi. babası desen zulüm eden biri kıza yapmadığını bırakmadı annesi de keza öyle onlar öldükten sonra amcası ona bakar okutur taki. Evlenene kadar yurda yerleşir okulu bitince amcası Tekrar evini açar daha 19 yaşında amcası yengesi sırf önüne bir tapak yemek koymasinlar diye 60 yaşında bir adamla evlendirdiler küçük kıza yapmadığını bırakmadı bir gün öldürüsiye dövdü kızı dayanamadı kendini sokağa bıraktı yol onu nereye götürürse oda o yöne giti karşına kim çıkarsa onunla birlikte gider kanat arıyordu bu boyle su şöyle demeden kabul ediyordu çünkü çaresizdi... aldi evine götürdü ücret odemeden evinde kaldi bir müddet Firdevs böyle olmaz benimde iş bulmam lazim borcumu ödemem lazim diye bir cümle kurar iyi zannettiğimiz adam bile tekme tokat döver Firdevsi bir köle olarak görürmus meğer yanı sana sığındı sana inandi sana güvendi neden yani? Ve Firdevs bir kez daha yolara düşer... #y: Sıfır Noktasındaki Kadın 1291 Yani laf atmamak için kendimi zor tutuyorum ama sonra hepsi ayni değil diye duygularıma kapılıyorum yani hiçmi bir kadına değer vermeyi öğrenmediniz veya görmediniz. Sizi doğuran büyüten de bi kadın savunmasiz bir kadını neden aşaladiniz neden köle olarak gördünüz hicmi bir koruma sahiplenme duygusu olmadı sizin gibi insanlar onu "fahişe " durumuna getirdi mecbur kaldi. Eminin bu dünyada bu insanlar boyle oldukça Firdevsler de olacak olmaya mecbur kalacaklar bir çok insanin hikâyesi Firdevsin hikayesiyle aynıdır. Yani bu kitabı okuduğumda karşına çıkan biri olunca bence o öyle biri değildir onlara benzemez bir değil iki değil üç değil elbet karsina onu anlayacak ona kolkanat gelecek biri çıkar diyip tekrar şaşırıyordum Öyle bir hayatı seçmedi seçmesine bile izin vermediler onalrin ona yaptığı muamele yüzünden oldu başına gelenlerin hepsi de ne arkasında nede yaninda kimse yoktu savunacak kimse yoktu onu koruycak kimse yoktu ona yardim eden yoktu yardımları dokunsa bile kendi menfaatleri içindi. Daha cok yazmak istiyorum çünkü sesi olmak istiyorum Firdevsin sesini kimse duymadi duymamazlıktan geldiler hor gördüler ve eminin bu kitabı okuyan kişi beni anlayacaktır oda sesini duyurmak istiyecektir suan elimi klavyeden alamıyorum çünkü anlatacak o kadar şey varki anlatsamda yetersiz kalırım... Gerçekten etkisindeyim ve hiçbir şekilde hafızamdan silinmiycek. bu kitabı lütfen okuyun çünkü bana okuduktan sonra beni anlayabileceksiniz Biraz geç tanıştım ama olsun şimdi okumama nasipmiş. Firdevs tek başına kazandı tek başına kaybetti. Neval El Seddavi elinden: cezaevinde geçirdim üç ay süresince adam öldüren çok sayıda kadına karşılaştım kimileri bana Firdevsi anımsatti. Gene de hiçbiri onun gibi değildi. O benzersizdi.sirf çehresi, tavırları, cesareti ya da derin bakışları değildi onun öbür kadimalrdan ayıran; yaşamayı toptan reddedişi, ölümden zerre kadar korkmayışıydı. Firdevs Umarsızca en karanlık sona doğru çekilmiş bir kadının. Öyküsüdür.butun zavallılığına ve umarsızlığına karşın bu kadın benim gibi yaşamının son anlarına tanık olan herkese yaşama,sevme ve kendilerini gerçek Özgürlük haklarından mahrum bırakan bütün güçlere karşı direnip bu güçlere yenme isteği vermiştir. İyi okumalar dilerim 🩷
Sıfır Noktasındaki KadınNevâl El-Seddavi · Metis Yayınları · 202526,3bin okunma