2025 4. kitabı
Kitabımızda 1950'li yıllardan günümüze uzanan bir süreci okuyoruz.Zamanda uzun bir yolculuğa çıkaran türden. O yıllarda İstanbul'da bazı olaylar yaşanmıştır Türk ve Rum kesimi arasında. Türkiye ve Yunanistan arasında Kıbrıs meselesi dolayısıyla büyük bir gerginlik yaşanıyor. Bu da halkı da etkiliyor tabii ki İstanbul'da yaşayan Rum aileler gönderilmek isteniyor. Bundan sonra da kitapta olaylar şekilleniyor. Kitabımız Şahika Hanım'ın felç geçirip Zeynep'i bakıcısının aramasıyla başlıyor Zeynep apar topar New York'tan Türkiye'ye dönüş sağlıyor öğrendiği üzere anneannesi felç geçirmiş bir durumda ve ona konuşamadığı için yazarak bir anahtardan bahsediyor. Zeynep tabii ki bu anahtarın peşine düşüyor. Anneannesi Şahika'nın evine gidiyor ve anahtarı aramaya başlıyor.Anahtarı ararken eski resimler son anda okuduğu gazete derken her şeyi incelemeye başlıyor.Felç geçirmesine sebep olan neydi diye analiz etmeye başlıyor Zeynep. Şimdi tekrardan 1950'li yıllara dönelim Şahika Hanım'ın çocukluğuna. Şahika Hanım henüz daha yeni genç kızlık döneminde annesi Cavidan Hanım'ın lüks düşkünlüğü oldukça had safhadadır. Kocası Orhan, Cavidan hanımı mutlu etmeye çalışırken varını yoğunu ortaya koymuş,Moda'da bir ev satın almıştır. Şahika kendine seçtiği pembe boyalı odada küçük bir oyuncak ev bulmuştur. Onun hiç oyuncak evi olmadığı için büyük bir heyecanla oynarken içerisinde gizli bölümde bir tane kırmızı bir defter bulur Bunu ileride okuyacaktır.Bu defterin adı "Mira'nın Kırmızı Defteridir" kitabımızın adı da zaten buradan geliyor. Bu defter onlardan önce oturan Rum ailenin kızı Mira'ya aittir. Aslında Şahika bilmezdi ki bu defter Şahika'nın hayatını şekillendirip yön verecektir. Şahika defteri okurken sadece orada Mira ve Mişon'un aşkını okuduğunu zannederken gelecekteki yaşayacağı aşkı da buradan öğrenecekti. Şahika, komşularının yeğeni olan Turan'la tam bu safhalarda tanışacaktır. Daha onu görür görmez küçük yaşta kalbinde kelebekler uçuşmaya başlar ve büyüdüğünde kesinlikle onunla evlenmek istediğinin kararını vermiştir bile. Turan da onun için aynı şeyleri düşünmüştür. Annesi Cavidan, kendi okuduğu lisede kızının da okumasını isteyip kızını yatılı okula yazdırır. Bunu Şahika istemese de orada okumak zorundadır. Şahika Sevim adında bir arkadaş edinir bu okulda. Sevim'in sadece onun lisede arkadaşı olmayıp bir ömür hayatında olacağını nereden bilecekti ki Şahika. Şahika çocukken de hayalini kurduğu ünlü bir yazar olmuştur. Zeynep anneannesinin söylediği anahtarı ararken neler buldu dersiniz? O çok geçmişe doğru gidecek okuyucuyu da birlikte götürecektir.Zaman zaman şaşıracağız yok artık bu da mı oldu diyeceğiz. Peki çocukken ben evleneceğim dediği Turan'la evlenip o hayalini kurduğu mutlu yaşantıyı yaşadı mı dersiniz?
Mira’nın Kırmızı DefteriÇağla Ural · Destek Yayınları · 2025185 okunma
Özenle yapılmış bu inceleme ve ince ayrıntılarla yazılmış bu güzel analiz için teşekkür ederim.