2024 211. kitabı
Lou Andreas Salomé. Bazılarına göre erkekleri perişan eden o kadın. Ben Salomé'nin aşk hayatından bağımsız değerlendirilmesini ve hakkında iki üç laf edilmesini daha doğru buluyorum. Bu ismi kime sorsam, en eğitimli kişi bile, salt bu konudan bahsediyor. Aynı kaderi Leylâ ERBİL, Tomris UYAR ve Elsa TRİOLET de yaşamadı mı? Bu kadınların kaç eseri okundu? Hakkında bu konuşmaları yapanların büyük bir kısmının onların bir kitabını bile okumadığı aşikâr değil mi? Edebiyat salt aşk dedikodularından ibaret mi? Feniçka, Lou Andreas-Salomé'nin bağımsızlık ve özgürlükçü bir kadını sunduğu bir eser. İçinde bulunduğu toplumun katı ahlak kurallarına uymak zorunda olmayı eleştiren bir kadın Feniçka. Bitirme çalışmasını feminizm üzerine yapmış biri olarak eserin feminist bakış açısını tam olarak sunduğunu söyleyemesem de feminist kuram açıdan bazı pasajların önem teşkil ettiğini söyleyebilirim. Eser, yazarın kendi deneyimine dayanır. Sonunu güzel bağladığını düşünmüyorum fakat okunabilir, tavsiye ederim.
FeniçkaLou Andreas-Salomé · İş Bankası Kültür Yayınları · 20219,5bin okunma