2025 13. kitabı
REFET Ahhh Refet ahhh...Nerden başlasam ne yazsam bilemediğim bir Türk Edebiyatı Klasiğini daha bitirmiş bulunmaktayım Öncelikle yazar Fatma Aliye hanımı 1896 yılında böylesine dokunaklı ve okuma hırsı ile dolu, kadının yerinin önemini vurgulayan Refet karakteri ile bizleri buluşturduğu için ne kadar minnet duysam azdır. Fatma Aliye, Türk Edebiyatının ilk kadın romancısı olarak kabul edilmektedir. Kendiside evlendikten sonra eşinin engel olması sonucu kitaplardan uzak kalır. Belki de Kitapta adı değiştirilen küçük kız Refet, Fatma Aliye 'nin kendi hayatından esinlenilerek ortaya çıkan bir karakterdir. Kim bilir... Dört beş yaşlarında babası ölen Refet, annesi ile birlikte İstanbul'a gelir. Akarabalarının yanında zor şartlarda yaşamak zorunda kalırlar. Refet çok hasta ve zayıftır. İyi beslenmesi ve bakıma ihtiyacı olan küçük kız ve annesi ordan oraya sürüklenirler. Çoğu gece aç, bazı geceler soğuktan donarak yaşam mücadelesi verirler. Refet 'in bu hayatta ki tek gayesi okumak, öğretmen olmak ve annesini en iyi şartlarda yaşatmaktır. Ama o bu planları yaparken hayat onun içinde planlar yapmaktadır. Refet öğretmen olabilecek mi? Annesine rahat bir yaşam sağlayabilecek mi? Amcasının oğlu onlara yardım elini uzatacak mı? Gerçekten okurken azmin ve istemenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım. Okumayanlar için kesinlikle okunması gereken bir klasik diyorum... Şimdiden keyifli okumalar... #refet #fatmaaliye #ithakiyayınları #kitapyurdu #okudumbitti #reklamdeğil #kendimaldım #okudumokuyun #türkklasikleri #ilk #kadin #yazar #kitaplarım #okumak #okumakgüzeldir #okudukça #öğretmen #olmak #istemek #i̇nanmak #izmirkitap #istanbuldayasam
RefetFatma Aliye Hanım · İthaki Yayınları · 20217,3bin okunma