“Refet artık on dokuz yaşındaydı. Onun hayalleri o yaştaki diğer genç kızların hayallerine benzemiyordu. Kazanacak, evini idare edecek, annesini rahat ettirecek, birçok çocuk okutup vatan evlatlarının eğitim ve öğretiminde bulunacak, o çocukların hepsi buna hürmet edecek, ‘Hocamız’ diye sevecekler! İşte Refet’in hayalleri hep bundan ibaretti.” Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye’nin 1896 yılında yayımladığı, döneminin çok ilerisinde bir roman olan Refet, henüz kadının adının olmadığı bir toplumda kadının öğrenim ve çalışma haklarını, sosyal hayattaki konumunun artırılmasını savunan güçlü bir eser. Aynı zamanda dönemin taşra ve şehir yaşantısına gerçekçi bir bakış. Babasının ölümünden sonra annesiyle bir başına kalan Refet’in tek istediği öğretmen olmak ve annesine rahat bir hayat sunmaktır. Erkek egemen bir toplumda genç bir kızın başarılı olmasının yegâne onurlu ve kaçınılmaz yolunun çalışmaktan geçtiğini bilen Refet hem cinsiyetinin hem de alt sınıfta olmanın güçlüklerine karşı mücadele verir. Refet, Türk edebiyatında kadının gücü üzerine yazılmış en önemli eserlerden biri.
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 13 dk.Sayfa Sayısı: 184Basım Tarihi: Ekim 2021İlk Yayın Tarihi: 2007Yayınevi: İthaki Yayınları
ISBN: 9786258475036Ülke: TürkiyeDil: Türkçe
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

152 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Refetim de Refetim :))
. Türk klasiklerini sevenler el kaldırsın Kitap incelemesine geçmeden önce kitabın yazarı olan Fatma Aliye hakkında biraz bilgi edinelim.
Fatma Aliye Hanım
Fatma Aliye Hanım
bu coğrafyada, kadın hak ve özgürlükleri konusunda düşünen, çözüm üreten, Türkçe'nin ilk kadın yazarı olarak kabul edilmiştir. Yazdıklarıyla kadınlara temel hak ve özgürlüklerini bilmeleri,
Refet
RefetFatma Aliye Hanım · İş Bankası Kültür Yayınları · 20185,1bin okunma
152 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Refet
Refet Fatma Aliye Sayfa sayısı 138 8/10 Öncelikle belirtmem gerekiyor ki Fatma Aliye Türkiye'nin ilk kadın romancısı ve eseri Refet'i ilk öğretmen baş karakter olarak yazmış. Kitap, Refet (asıl adı gizlenmiş) ile annesi Binnaz'ın yaşadığı zorlukları anlatıyor. Bir yandan açlık, yoksulluk ve kimsesizlik, bir yandan Refet'in öğretmen olmak için çabaları bizi sürükleyici bir hikayenin içine çekiyor. Okumaya başlayınca zorlanacağımı düşünsem de gayet akıcı bir dile sahipti, ayrıca eski türkçe kelimeler çok az bulunuyordu. Bu kelimeler için dipnot eklemeyi de unutmamışlardı. Kalemiyle o dönemi öyle güzel işlemiş ki ne yazıldıysa birebir yaşıyor gibiydim sanki Refet ile üşüdüm, çalıştım, yoruldum, okudum... Hatta bazen karakterlerden çok sinirlendiğim zamanlar oldu. O kadar kötü akrabaları var ki her şeye rağmen nnasıl böyle sakin kalabiliyorlar diye düşünmeden edemedim. Kitabın sonunda tüm duyguları aynı anda yaşatan Fatma Aliye ile tanıştığıma çok memnun oldum. Okuduğum ilk eseriydi ve son olmayacağı kesin Abartısız, gerçekçi ve güçlü bir kadın karakter okumak istiyorsanız mutlaka alıp okumalısınız.
Refet
RefetFatma Aliye Hanım · İş Bankası Kültür Yayınları · 20185,1bin okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.