DANGALAK FRİTZ
2025 3. kitabı
Zweig'in Satranç, Amok Koşucusu kitaplarında alışık olduğumuz tarzda sürükleyici bir kısa hikaye idi. Zweig'ın kitaplarındaki sürükleyicilik karakterlerin iç tahlillerini çok iyi yapmasına dayanıyor. Aslında hikaye konuları oldukça sıradan. Örneğin bu hikayesinde kocasını aldatan bir kadının iç hesaplaşmasını anlatıyor. Konunun ilgi çekici bir tarafı olmamasına rağmen Zweig karakterin kendi içindeki hesaplaşmasını o kadar gerçekçi ve detaylı bir şekilde yapıyor ki hikayeye ister istemez kapılıp gidiyorsunuz. Bu sebeple Zweig'ın kitapları konunun ilginizi çekip çekmemesine aldırış etmeden okuyabileceğiniz türden kitaplar sınıfına giriyor. Kitabın konusu kadınların davranış kalıpları hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Erkekler eğer doğru bir bakış açısıyla bu kitabı okurlarsa birçok sonuç çıkarabilirler. 1)Erkeğin, yatırımını yapacağı kadını doğru seçmesi hayati öneme sahip bir konudur. Buradaki yatırım sadece maddi değil aynı zamanda duygusal, psikolojik yatırımdır. Fritz en başta hatalı bir tercih yaparak muhtemelen sadece güzelliğine aldanıp Irene'yi tercih etmiş. Kitap aslında Irene ve Fritz'in nasıl evlendiklerine dair pek bilgi vermiyor fakat verdiği kısıtlı bilgi Fritz'in bir aile kurmak istediğini ve bu amaçla da beğendiği Irene'yi sadakat, vb konularda hiç tartmadan evlendiğini gösteriyor. Bu durum da aslında hiç evlenilmemesi gereken ve anne olmaması gereken bir kadını eş ve anne yapmış. 2)Bir erkeğin asla bir kadının her dediğini yapmaması gerekir. Fritz burada da çok yanlış davranarak Irene'nin bir dediğini iki etmemiş. Normal şartlarda hayalini dahi kuramayacağı bir hayatı yaşayan Irene bu sebeple gittikçe doyumsuz hale gelmiş. Ve sahip olduklarının ne kadar değerli olduğunun farkında değil. Çünkü ne derse yapılan ve temeli olmayan bir şekilde el üstünde tutulan bir kadın var karşımızda. Bir erkek kadına bu şekilde davranırsa nankörlük görmemesi kaçınılmazdır. 3)Fritz gene hatalı bir karar vererek 2 çocuğunun bakımını dahi tamamen mürebbiyelere bırakmış. Bir annenin çocuklarıyla çok önemli olan o doğal iletişimini kurması gerekir. Annelik sorumluluğunu yerine getirmesi gerekir. Zaten anneliğin getirdiği sorumluluğu almak istemeyen kadından da anne olmaz. Ne kadar varlıklı olunursa olunsun bunun yapılması gerekir. Irene roman içinde çocuklarıyla doğru düzgün iletişim kurmadığını fark ediyor. 4)Kadınlar bu tarz büyük hatalarında kolay kolay hatalı olduklarını kabul etmezler. Ki Irene de kendisiyle hesaplaşırken çok komik bir şekilde bu kadar ızdırabı hak edecek ne yaptım diye sızlanıyor :D Bu görüşünü de başka kadınlar da yapıyor onlara hiçbir şey olmuyor şeklinde oldukça saçma bir şekilde gerekçelendiriyor. Hatta bunla da yetinmeyip suçu kocasının üstüne atmaya varacak şekilde o zaman kocam bana bu kadar ilgi göstermeseydi saçmalığına kadar işi vardırıyor. Tüm bu süreçten anlıyoruz ki aslında Irene pişman falan değil. Hiçbir çaba göstermeden sahip olduğu bu hak etmediği lüks hayatı kaybetmeye dayanamıyor. 5)Peki bizim Fritz'de enayilik biter mi tabiki de bitmez. Romanın sonunda Fritz'in Irene'yi aldattığını aslında önceden bildiğini fakat Irene'nin kendisine itiraf edip hatasını anlaması için kadın tuttuğunu öğreniyoruz. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bizim salak oğlan Fritz sanki suçlu kendisiymiş gibi romanın sonunda ezikçe bana dönmeni istedim, tek isteğim senin geri dönmendi falan diye zırvalıyor. Kafayı yememek mümkün değil. Ulan dangalak Irene yollusu seni aldatmış bu kadından olur mu artık, siktir git diyip kapı dışarı edeceğin yerde kadına yalvarıyor gerizekalı. Sen kadına aslında diyorsun ki beni aldatman önemli değil yeter ki beni bırakma. Bunu gören kadın her fırsatını bulduğunda seni aldatır çünkü ortada saygı duyulacak bir erkek yok. Ezik bir karakter var. Ulan gerizekalı Fritz bir de yüksek statülü birisin sana kadın mı yok da sana ihanet eden kadına yalvarıyon bre dangalak. Statü farketmeksizin ihanet eden kadından zaten kesinlikle olmaz ama bizim Fritz öyle böyle bir mal değil. Irene ...su iyi yere kapak atmış. Neyse bu son kısımda inceleme iyice hesaplaşmaya döndü :D Keyifli okumalar.
KorkuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2022124,9bin okunma