Dopamin Tuzağı: Mutluluk mu, Beklenti mi?
2025 17. kitabı
Okunma: 02 Mart 2025 11:11
Serkan Karaismailoğlu’nun Kalk Bir Dopamin Demle kitabı, motivasyonun ve mutluluğun arkasındaki gerçek beyin kimyasını keşfetmeye davet eden sürükleyici bir eser. Dopaminin yalnızca bir “haz hormonu” olmadığını, aslında bizi harekete geçiren ve beklentilerimizle oynayan güçlü bir mekanizma olduğunu anlatıyor. Kitapta en dikkat çekici nokta, dopaminin mutluluğu getiren şey değil, mutluluğun peşinden koşmamızı sağlayan itici güç olduğu gerçeği. Yani, aslında bizi heyecanlandıran şey hedefe ulaşmak değil, ona giden yolda hissettiğimiz beklenti. Bu yüzden çoğu insan hayallerine kavuştuğunda beklediği tatmini bulamıyor ve hızla yeni bir hedef arıyor. Serkan Karaismailoğlu, bilimi sıkıcı akademik bilgilerle değil, günlük hayatımızdan örneklerle anlatıyor. Sosyal medya, alışveriş, bağımlılıklar ve başarı hırsı gibi konulara dopamin perspektifinden bakarak, beynimizin nasıl çalıştığını anlamamıza yardımcı oluyor. Peki biz gerçekten mutlu muyuz, yoksa beynimiz bizi sürekli yeni bir tatmin arayışına mı sürüklüyor? Kitap, bu soruyu sordurması açısından değerli. Dopaminin yönlendirdiği bir dünyada yaşadığımızı fark ettiğimizde, belki de ilk kez gerçekten özgür olabiliriz.
Kalk Bi Dopamin DemleSerkan Karaismailoğlu · Ortapia Yayınları · 20246,6bin okunma