2024 46. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2024 00:00
Eugene O’Neill’in oyunu, dünyaya gemilerin kömürle çalışan motorlarına yakıt sağlayan (yangın söndürmeyen) ateşçilerin ve onların çalışarak işlevsel hale getirdiği her şeyin sahibi olan kapitalistlerin gözünden bakıyor. Yank, arkadaşlarıyla birlikte geminin çalışması için kömür taşıyarak sıkı bir şekilde çalışırken, kendisini dünyanın işleyişini sağlayan bir güç olarak görür. Ancak, bir sanayicinin gemiyi ziyaret eden kızı ona “iğrenç bir yaratık” dediğinde bu özgüveni paramparça olur. Yank, önce o kıza, sonra da toplumun kaynaklarına ve araçlarına sahip olan tüm sanayicilere karşı intikam yemini eder. Bu noktada oyunda bir sosyalizm ya da sosyal realizm esintisi sezebilirsiniz, ancak oyun kısa sürede Yank için umutsuz bir arayışa dönüşür ve sosyalizmin kaçınılmaz zaferine dair tipik bir mesaj veremez. Bir yerde oyunun dışavurumcu (ekspresyonist) olarak nitelendirildiğini okumuştum ve bazı sahne talimatları bunu doğrular nitelikte, ancak oyun oldukça basit ve ondan çok fazla şey çıkaramıyorsunuz.
The Hairy ApeEugene O'Neill · Hard Press · 200678 okunma