Bazı insanlar neden başarılı olur?
2025 8. kitabı
Okunma: 08 Mart 2025 00:00
Gladwell bu kitapta, başarılı ve hırslı insanların başarılı olma faktörlerinin yalnızca kendi insiyatiflerinde olmadığını belli başlı örneklerle anlatıyor. İki kısım ve toplamda 9 bölümden meydana geliyor. İtalya’nın Roseto köyünden Pensylvania’ya göç eden halkın sağlıklı bir toplum kurmasının uzun yaşamlarına etkisi ile girizgâh yapılıyor. Kanada’nın hokey takımı “Medicine Hat Tigers”ın oyuncularının büyük bir çoğunluğunun yılın ilk 4 ayında doğmuş olması; Kanada’da hokey yaş sınıfları için seçilebilirlik sınırının 1 Ocak olması ile doğrudan bağlantılı. Böylece hokeyde yaz evveli doğan çocuklar, yaz ortasından sonra doğan çocuklardan daha başarılı görünüyor. Bir işte ustalaşmanın 10 bin saat pratiğe ihtiyaç duyması Bill Joy, Beatles ve Mozart gibi önemli isimler üzerinden anlatılıyor. Bill Joy, eğitim için bilgisayar başında sınırsızca vakit geçirebileceği Michigan Üniversitesi’ni tercih ediyor. Bu şekilde daha fazla pratik yapabiliyor. Beatles Hamburg’da gecelerde canlı çalıyordu, 1200 canlı performans yaptılar ki bu da yaklaşık 10 bin saat ediyor. Burada, 1470 zeki çocuğu incelemeye alan Lewis Terman ve onun teorisinden bahsediliyor. Terman’ın zeki çocukları “Termitler” 140 ve üzeri IQ’larına rağmen onun beklediği derecede başarılı olamıyor. Buna kıyasla “farklılık testi”, IQ’ya odaklanmıyor. Zihnin hayal gücü odaklı ve çok yönlü çalışmasını sağlayacak sorulara yanıt verilmesini istiyor. Oppenheimer’ın hayatı ve onun “pratik zekasını” kullanabilmesi ile 195 IQ’lu deha Christopher Langan’ın bu beceriden yoksunluğu kıyaslanıyor. Louis ve Regina Borgenicht’in 1889 yılında terzilik yapmasının bu yıllar için ne kadar doğru bir meslek tercihi olduğundan bahsediyor. Beni en çok etkileyen bölüm ise, 801 sefer sayılı Güney Kore, Guam yolcusu uçağın kazasının anlatıldığı bölüm. Kaptan ve yardımcı pilotun konuşmalarının ses kayıtlarını okumak beni oldukça gerdi ve kötü hissetmeme sebep oldu. Bu kazada “etnik kökenin” ne kadar etkili olduğuna, güç mesafesi endeksi konularına değiniliyor. Çeltik tarlaları ve sıkı çalışma arasındaki ilgi kurularak, dil özelliklerinin ve dayanma gücünün Asya (Japon, Tayvan…) ülkelerinin matematikteki başarısını ne kadar etkilediği anlatılıyor. Son olarak yazar bize kendi ailesinden, annesi ve özellikle büyükannesinden bahsediyor. Irk, kölelik, “bir derece” açık ten ve melezliğin dezavantajlı durumlarına rağmen, onlara getirdiği “avantajları” aktarıyor.
Düşünce
OutliersMalcolm Gladwell · MediaCat Yayınları · 202210bin okunma