2025 9. kitabı
Okunma: 07 Mart 2025 00:00
Babil son zamanlarda okuduğum konusu en orjinal kitaptı. Çeviri hakkında olması ve gümüş külçeler şeklindeki buluşuyla sıradışıydı. Kitabın yarısında külçelerin işlevlerini anlamadım bile. Gerçekten üzerinde düşünülmüş, komplike bir icattı. Hatta bazen dönemin İngiltere'sinde gerçekten olmadıklarını unuttum. Çeviri sanatı, üzerine konuşulmayan ve küçük görülen bir alan. Kitapta çevirinin önemine yapılan vurgu çok hoşuma gitti. Aralarda verilen dillerle ilgili bilgiler de kitaba daha çok bağladı. Olay örgüsü olsun, karakterler olsun kesinlikle çok sevdiğim bir kitap oldu herkese öneriyorummmm. SPOİLERLI Kitapta dişe dokunur olay neredeyse yarısından sonra başladı. Özellikle Hermes Cemiyeti hakkında daha fazla bilgi isterdim. Cemiyetin gizliliği altında karakter hiç bir şey bilmese de okurun merakı giderilebilirdi. Robin karakterinin gelişimi güzel işlenmiş fakat diğer karakterler çok arka plana atılmış. Griffin karakterinin de bir özgeçmiş hikayesini öğrensek o karaktere daha yakın hissederdim. Griffin gerçekten çok gizemli bırakıldı. Hermes'e olan katkıları sadece binadan külçe çalmak gibi görünürken aslında yurtdışında yaptığı işler var. Letty'den nefret ettim. Kitabın en başından beri en sevmediğim karakterdi zaten. Bir yerde ihanet geleceğine emindim ama Rami'yi öldürecek kadar değildi. Yıkıldım orda. Yaklaşık iki bölümde neredeyse herkes öldü ve bu bana biraz abartı gelmişti. Özellikle Griffin'in ölümü daha gereksiz gelmişti ta ki sona kadar. Kitabın sonunu asla böyle hayal etmedim. Robin'in intihara meyilli olduğunu anlamıştım tabi ama gerçekleşeceğini düşünmedim. Çin ile savaş durur affedilir ya da kaçarlar diye bekledim. Binayı patlatmak fazlasıyla etkileyici bir sondu :))
BabilR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 20241,933 okunma