·214 syf.····Okunma: 07 Mart 2025 20:29 Suat Derviş'in hayatını okurken Yakup Kadri'nin Yaban eserini çok sert bir biçimde eleştirdiğini görünce kitabı hemen okumak istedim. Uzun yıllar önce okuduğum için okumamı tazelemek ve eleştirilerinde haklı mı haksız mı kendi süzgecimden geçirmek istedim.
Yakup Kadri Yaban eserinde Ahmet Celal isimli Türk aydını ile Anadolu köylüleri arasında yaşanan kültür ve fikir çatışmasını anlatıyor. Ahmet Celal, bir yandan Türk Kurtuluş Savaşı ile ilgili haberleri takip ederken, diğer yandan yaşadığı köyde, ulusal bilinç oluşturmaya çalışıyor. Köylünün düşüncelerini, yaşayış biçimini çoğu zaman sert bir şekilde eleştirse de ben Yakup Kadri'ye hak verdim. Vatana olan yoğun sevgisiyle bildiğimiz Yakup Kadri bu kitabında sık sık Mustafa Kemal'den de bahsetmiş.
"İnsan Türk olur da nasıl Mustafa Paşa'dan yana olmaz?"
Ahmet Cemal Tek kolunu savaşta kaybetmiş vatanına bağlı, kültürel yönüyle de köylülerden farklı, eğitimli bir karakter. Köylüler tarafından sevilmemesinin nedeni de bu. Köylülerin Eğitimsizliğini ve cahilliğini yüzlerine yüzlerine söylediği ve lafını esirgemediği için köylüler tarafından sevilmiyor Yaban olarak tanımlanıyor.
Suat Derviş şanslı doğan insanlardan olduğu için köy hayatı hakkında nasıl bu kadar keskin eleştiriler yapmış anlam veremedim. Bir şeyin doğruluğunu yanlışlığını eleştirirken, eleştirdiğimiz şey hakkında bilgi sahibi olmamız ve az da olsa o yaşantıyı bilmemiz gerekmez mi? Suat Derviş istediği zaman yurtdışına çıkıp gezmiş İstanbul'da olduğu zamanlarda hiç para sıkıntısı çekmemiş refah içinde yaşamış, yazarlık alanında da gazetecilik alanında da başarılı biri. Ancak eleştirilerinin altını dolu bulamadım. Realist bir roman değil demiş Yaban için bence haksız. Yaban son derece realist bir roman evet çoğu zaman sert ve acımasızca eleştiriler yer alsa da Yakup Kadri gerçekleri söylemiş.
Ben çok severek okudum. Lisede okumuştum ama bu kadar anladığımı düşünmüyorum bazı kitaplar ara ada tekrar okunmalı.
Siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlara bekliyorum kitapla kalın