Kral Kaybederse, yeniden doğabilir
2025 8. kitabı
Okunma: 09 Mart 2025 00:38
Kral Kaybederse Gülseren Budayıcıoğlu’nun Kral Kaybederse romanı, insan psikolojisinin derinliklerine inerek karakterlerinin içsel yolculuklarını ve hayatta verdikleri mücadeleleri ele alıyor. Romanın üç ana karakteri—Fadik, Kenan ve Handan—kendi yollarında ilerlerken, her biri farklı biçimlerde dönüşüm yaşıyor ve bu süreçte okuyucuya insanın değişme potansiyeline dair güçlü bir anlatı sunuyor. Fadik: Sevgiden Vazgeçerek Güçlenmek Fadik, Kenan’a büyük bir aşkla bağlanan, ancak zamanla onun narsistik yapısının gölgesinde kalan bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Kenan’ı terk etmek onun için yalnızca bir ayrılık değil, aynı zamanda kendine verdiği bir değer biçme eylemi. Fadik, sevmeye devam etmesine rağmen, kendini tüketen bir ilişkiden çıkmayı başararak güçlü bir kadın olarak yükseliyor. Ancak sevgisini tamamen yok saymıyor; Kenan’a olan borcunu gizlice ödüyor, böylece vicdanı ve aşkı arasında dengeli bir duruş sergiliyor. Ailesiyle ilişkilerinde de benzer bir denge var: Onlara sırt çevirmeden, kendi sınırlarını çizmeyi başarıyor. Onun mücadelesi, sevdiklerinden vazgeçmek zorunda kalmadan kendi benliğini koruyabilmenin bir örneği olarak görülebilir. Kenan: Gücün ve Çöküşün Hikâyesi Kenan, çocukluğundan itibaren dikkat çekmeye alışmış, narsistik bir kişilik yapısına sahip bir karakter. Hayatı boyunca kazanmaya, baştan çıkarmaya ve her zaman merkezde olmaya alışmış. Ancak zaman içinde gücünü kaybettikçe ve geçmişteki hatalarıyla yüzleşmek zorunda kaldıkça, büyük bir boşluk hissine kapılıyor. En dip noktaya ulaştığında ise değişim başlıyor. Toplumun “kaybeden” olarak gördüğü bir huzurevinde, Kenan nihayet anlamlı bir yaşam buluyor. Gençliğinde harcadığı duygusal kaynakları, burada başkalarına yardım ederek yeniden inşa etmeye başlıyor. Onun yolculuğu, başlangıçta umutsuz bir vaka gibi görünse de, içindeki iyiliğin ve potansiyelin zamanla açığa çıkabileceğini gösteriyor. Handan: Kendi Yolunu Çizen Kadın Handan, hikâyede başlarda daha dengeli ve ne istediğini bilen bir karakter olarak öne çıkıyor. Kenan’a olan ilgisi, Fadik’in aksine, daha kontrollü bir şekilde şekilleniyor. O, Kenan’ın narsistik çekim alanına kapılmadan, kendi ayakları üzerinde durmayı başarıyor. Fadik gibi duygusal bir kayıptan geçmek zorunda kalmasa da, Handan’ın da kendi hayatında sınırlarını çizebilmesi, onun karakter gelişiminin bir parçası oluyor. Son Söz Budayıcıoğlu, kitabın sonunda insanın değişime olan açık yapısını vurguluyor. Başta zayıf ve bağımlı görünen kişi güçlenebilir, güçlü olan ise çözülebilir. Kitapta - sürtük ‘filozof’ olur, acemi ise ‘üstat’… - ifadesi dönüşümün altını çizen bir metafor niteliğinde. Hayatta herkesin bir sınavı vardır ve bu sınavı nasıl verdiğimiz, kim olduğumuzu belirler. Fadik, aşkı uğruna kendini harcayan biri olmaktan çıkıp bilinçli bir kadın olurken; Kenan, kaybettikçe aslında bir şeyler kazandığını anlıyor. Sonuç olarak, Kral Kaybederse, kazananın ve kaybedenin sürekli değiştiği bir hayat döngüsünü anlatıyor. Kimine göre kaybetmek, aslında büyük bir özgürlüğe dönüşebilir. Budayıcıoğlu, insan ruhunun derinliklerinde gezinerek, değişimin mümkün olduğunu ve hayatın her zaman yeni bir yön açabileceğini ustalıkla anlatıyor.
Kral KaybederseGülseren Budayıcıoğlu · Remzi Kitabevi · 201521,8bin okunma