·452 syf.····Okunma: 08 Mart 2025 00:00 Kitap sürekli aynı şeyleri tekrar ederek, dağınık ve abartılı üslubuyla okurken çok yordu beni.
Tarih kitaplarında tarafgir yazımı zaten sevmiyorum. Bu kitapta da Atatürk ve Türklerin karşısında olan herkese aynı şeyi 40 kere tekrar ederek sallayıp duruyor. Ayrıca nesnellik, bilimsellik ve tarihi gerçeklikten kopuk çok konu var. Örneğin bir yerde Osmanlıda kölelik yoktu gibi akla ziyan bir pasaj vardı. Diğer taraftan Yunanların bize yaptıkları vahşetleri anlatırken bizim yaptıklarımızı hak edilmiş bir şey olarak anlatması ya da Rumlar kendi evlerini yakıp yağmalıyordu gibi bunları kendi kendilerine yaptıklarını iddia etmesi. Yine tarihi gerçeklikten ve mantıktan kopuk şekilde bize vahşet uygulayanlara bizim kıllarına bile dokunmadığımız savı. Bunların hiç bir mantığı yoktur ve okurken beni tamamen metinden koparır. Savaş hiç bir taraf için masum değildir. Silah tutan herkes elini kirletir. O dönemde de herkes kötü şeyler yaptı. Bunların aksini söylemek aklımızla alay etmektir.
Hiçbir kaynak da vermiyor paylaştığı verilerle ilgili.
Kitaptaki benim için en güzel şey varlıklarından hiç haberimiz olmayan bir çok gizli kahramanımızı öğrenmek oldu.