Her milletin tarihinde o anlar vardır ki, kelimeler kifayetsiz kalır; cesaretle, direnişle ve inadın en kıvılcımlı haliyle yazılır o anlar. “Son Cüret”, Yılmaz Özdil’in kaleminden çıkan, tarih sayfalarını sarsan, damarları titreten bir isyanın hikâyesidir. Okur, sayfaları çevirdikçe sadece bir kitabı değil, bir dönemi, bir ruhu, bir halkın son umudunu hisseder.
Özdil, sıradan bir tarih anlatıcısı değildir; o, halkın sesi, öfkesi, sevinci ve umududur. “Son Cüret”te bir ülkenin en karanlık zamanlarında yakılan ateşin öyküsü anlatılırken, okuyucu kelimelerin arasından geçen bir çığlığı duyar. Kitap, bir tarihi olayın ötesine geçer; bir milletin kaderini değiştiren “cesur adımların” destanı haline gelir.
Okuyucu kitabı eline aldığında, yazarın gücüyle sarılır; her cümlenin içinde öfkenin, tutkunun, sarsılmaz inancın ateşi yanar. Metin, okuru içine çekerken, onları o anların içinde yaşatır. O günlerin insanlarının teri, gözyaşı, korkusu ve cesareti; her satırda titrer. Özdil, ustalıkla tarihin tozlu raflarından çekip çıkardığı anıları, okuyucunun kalbine işleyecek biçimde dokur.
Ama “Son Cüret” sadece geçmişe bir bakış değildir; aynı zamanda bugüne ve yarına dair bir uyarıdır. Özdil, cesaretin ne olduğunu, susmanın ölüm olduğunu anlatırken, her satırda “Artık sessiz kalma zamanı geçti” der. Okuyucu, kitabın sonunda kendi yüreğinde bir kıvılcım hisseder; çünkü “son cüret” sadece tarih değil, yaşamın kendisidir.
Kitap, büyük bir destanın sayfaları gibi akar; her kelimesi, her satırı bir silah gibidir, ama yıkmak için değil, ayağa kalkmak için. Özdil’in kaleminden dökülen bu cesaret seli, okuyucunun zihninde ve ruhunda kalıcı bir iz bırakır. Çünkü burada anlatılan, sadece bir halkın değil, insan olmanın, özgür olmanın destanıdır.