Son Cüret

Orijinal Ülke:

Geldikleri gibi giderler...
2025 44. kitabı
Okunma: 21 Mart 2025 08:11
Yılmaz Özdil yine yazmış diyeceksiniz :) Yılmaz Özdil 'in Mustafa Kemal , Son Cüret ve Anka Kuşu üçlemesinin 2. Kitabı. İncelemeye bir alıntıyla başlamak istiyorum . "KURTULUŞ SAVAŞI ASLINDA ,KENDİ VATANLARINDA VATANSIZ KALANLARIN ,VATAN YAPMA MÜCADELESİDİR" Kitap o kadar akıcı ve sade bir dille yazılmış ki okurken tüylerim diken diken oldu . Kitap Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Samsuna çıkmasını ,1. İnönü ve 2. İnönü savaşlarını ,Sakarya Meydan Muharebesini , Büyük Taarruzu , esir kamplarını ,Anadolu insanın savaşta yaşadığı zorlukları ,İtilaf devletlerinin yaptıkları canilikleri anlatıyor . Bazı sayfalarda gözyaşlarınıza hakim olamıyorsunuz .. İsmini daha önce duymadığımız kahramanlar ,yapılan fedakarlıklar, unutulan bir çok olay ve ilginç bilgilere değinmiş yazar Yılmaz Özdil . Örneğin ; Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un Atatürke ağır eleştiriler ve hakaretlerde bulunan Gazeteci Ali Kemalin torunu olması gibi ilginç bilgiler bunlardan sadece bir tanesi ...(Sayfa 99) Birinci Dünya savaşında Sina - Filistin cephesinde ingilizlere esir düşerek Myanmara götürülen askerlerimizin beş yıl boyunca orda esir kalması ve Myanmar da 5000 bine yakın şehit askerimizin mezarının olması gibi (sayfa 146) çok güzel, önemli ve unutulmuş bilgilerede değinmiş yazar . Fazla söze gerek olduğunu düşünmüyorum. Her Türk gencinin alıp okuması gereken bir kitap .. Kitabın arkasındaki kaynakçalar dahi ne kadar emek verilerek yazıldığının kanıtı .. İncelemeyi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1933 yılındaki Cumhuriyet kutlamalarında verdiği Onuncu yıl nutkunun son cümlesiyle bitirmek istiyorum .. "NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE " Herkese keyifli okumalar :)
Tarih
2022 36. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2022 22:26
"Korku bulaşıcıydı. Cesaret de öyle..." Şişli'deki üç katlı pembe binanın perdeleri sıkı sıkıya kapalıydı Gaz lambasının cılız ışığı, odayı hayal meyal aydınlatıyordu. Altı kişiydiler. Üzerine harita yayılmış masanın etrafında ayaktaydılar. ... "Umutsuz olmayacağız uçurumun kenarındayız. Bizi canlı canlı mezara atmak istiyorlar son bir cüret belki kurtarabilir. Anadolu'ya geçiyoruz." Kurtuluş savaşı dönemlerinde yapılan ihanetler, kahramanlıklar... duygudan duyguya sürükleniyorsunuz. Çoğu yerde gözyaşlarınızı tutamayıp okumaya ara vermek durumumda kalabilirsiniz, çoğu yerde de gurur duyacaksınız. Hepsi gerçek ve bunları biz yaşadık. Ne olur unutmayalım. Bu kitabı hediye listelerimize ekleyelim. O dönemde yaşananları az çok biliyoruz ama bu kitapta tarihin bile unuttuğu detaylar var. Yazarımız olaylar arasında bağlantıyı o kadar güzel kuruyor ki süreci çok daha iyi anlıyoruz. Kimin kim olduğunu, ne yaptığı, ne yapmak istediğini açıkça bize gösteriyor. Mutlaka okunması dileğiyle... Hangi olayı, kimi anlatayım seçemedim, ayrımda yapılamıyor sadece şunları kendime not diye yazıyorum. Kaptan Çomora (japon) Topkapılı Cambaz Mehmet 14 şehit anıtı Cemil bey İnebolu 12 yaşındaki çocuk Nezahat Yarbay Deli Halit Reşad bey
2021 13. kitabı
Milletler, topla, tüfekle, zırhlı ordularla, tayyarelerle yıkılmaz. Milletler ancak ve ancak, herkes kendi menfaatini temin etme kaygısına düşerse yıkılır. Tarih kitaplarında aradığım belli başlı özellikler vardır. Öncelikle ne amaçla yazılmış olursa olsun gerçeği yansıtmasını ve kaynak olarak sağlam kaynaklar kullanılmasını, akademik bir kitap olmasını isterim. Yılmaz Özdil sanırım 12 senelik bir çalışmanın ardından bu kitabı yazmış. Değindiği konu, bilinmeyenleri bize anlatması, bize o günleri yaşatması çok güzeldi ama okuduğum diğer tarih kitapları yanında sönük kaldı.Gözümde kitabın birçok eksi yönü var. İlk olarak kitabın üslubunu beğenmedim. Yazarımız gazeteci olduğundan gazete yazar gibi yazmış. Köşe yazılarının alt alta birleşmesiyle oluşmuş bir kitap sanki. Edebi bir yönü olsaydı keşke çok düz ve ruhsuz bir anlatım olmuş. Kronolojik sıralama yok ve bu beni çok zorladı. Kitaba ara verip tekrar döndüğümde olaylar birbirine karışıyordu. Yer yer çelişkili ifadeler gördüğüm oldu ama en çok dikkatimi çeken sık sık tekrara düşülmesi. Zaten çoğu önceki kitabında olan yazılar ikisinin de alınıp okunmasını gerektirecek bir durum yok çünkü birini okuyunca nerdeyse diğerini de okumuş oluyorsunuz. Tamam emek verilip bir tarih kitabı yazılmış ama her fırsatta da Osmanlıya sallanmış. Bunun birçok örneği var birini söyleyecek olursam 153. Sayfada: "Böylece, Osmanlı'nın yüzyıllardır Alevilere karşı yürüttüğü yok sayma, baskı ve kırım politikasını... " bunun gibi bir çok cümle vardı. Böyle şeylerin yazılması çok gereksiz olmuş. Artık yeniyi överken eskiyi yermek devrini aşalım lütfen çünkü sıktı artık. Bu artık eskide kaldı. Kullandığı kaynakları bilmiyor olmam yazarın tarihçi değil gazeteci olması bunlara inanma oranımı düşürüyor. Bir başkası da oturup 12 sene uğraşsa
2025 58. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2025 20:55
Kitabın en çarpıcı ve can yakıcı bölümleri, işgalci kuvvetlerin (başta Yunan olmak üzere) Anadolu halkına uyguladığı vahşet ve mezalimi anlattığı kısımlardır. Özdil, resmi raporlardan ve görgü tanıklıklarından yola çıkarak, bu acıları okuyucunun yüzüne çarpar: İzmir'in işgal edildiği ilk günlerde dahi fes ve başörtüsü hedef alınarak sivil halka rastgele ateş açılması, binlerce sivilin öldürülmesi ve cenazelerin denize atılması gibi dehşet verici sahneler aktarılır. Ayrıca, işgal sırasında kadınlara/kızlara yapılan tecavüzleri, evlerin ve köylerin yağmalanmasını, halkın mallarının gasp edilmesini ayrıntılarıyla anlatır. Yakılan, kesilen, denize atılan yurttaşlarımızın hikâyeleri, esir düşenlerin günlerce aç ve susuz bırakılıp işkenceyle sorgulanması gibi detaylar, vatanın kurtuluşunun sadece bir zafer değil, aynı zamanda bir soykırımın eşiğinden dönüş olduğunu vurgular. Özdil, olayları sadece sıralamak yerine, kendi politik duruşunun ve Atatürk sevgisinin süzgecinden geçirerek sunuyor; kahramanlar destanlaştırılırken, hainler en sert dille eleştiriliyor. Bu keskin tavır, esere edebi bir lezzet katarken, aynı zamanda yazarın korkmadan ve çekinmeden milli duruşunu sergileme "cüretini" göstermesi olarak da yorumlanabilir. "Son Cüret", okuyucuya duygusal bir empati kurdurur; öfke, hüzün ve ardından Mustafa Kemal’in vizyonuyla tarifsiz bir gurur duyulur. Sonuç olarak, bu eser, kuru bir tarih bilgisi yığını değil, Milli Mücadele’nin hangi büyük bedellerle ve "son bir cüretle" kazanıldığını gösteren, coşkulu ve unutulmaz bir ulusal bilincinin kanıtıdır.
Susmanın Ölüm Olduğu Anın Hikâyesi
2025 135. kitabı
Her milletin tarihinde o anlar vardır ki, kelimeler kifayetsiz kalır; cesaretle, direnişle ve inadın en kıvılcımlı haliyle yazılır o anlar. “Son Cüret”, Yılmaz Özdil’in kaleminden çıkan, tarih sayfalarını sarsan, damarları titreten bir isyanın hikâyesidir. Okur, sayfaları çevirdikçe sadece bir kitabı değil, bir dönemi, bir ruhu, bir halkın son umudunu hisseder. Özdil, sıradan bir tarih anlatıcısı değildir; o, halkın sesi, öfkesi, sevinci ve umududur. “Son Cüret”te bir ülkenin en karanlık zamanlarında yakılan ateşin öyküsü anlatılırken, okuyucu kelimelerin arasından geçen bir çığlığı duyar. Kitap, bir tarihi olayın ötesine geçer; bir milletin kaderini değiştiren “cesur adımların” destanı haline gelir. Okuyucu kitabı eline aldığında, yazarın gücüyle sarılır; her cümlenin içinde öfkenin, tutkunun, sarsılmaz inancın ateşi yanar. Metin, okuru içine çekerken, onları o anların içinde yaşatır. O günlerin insanlarının teri, gözyaşı, korkusu ve cesareti; her satırda titrer. Özdil, ustalıkla tarihin tozlu raflarından çekip çıkardığı anıları, okuyucunun kalbine işleyecek biçimde dokur. Ama “Son Cüret” sadece geçmişe bir bakış değildir; aynı zamanda bugüne ve yarına dair bir uyarıdır. Özdil, cesaretin ne olduğunu, susmanın ölüm olduğunu anlatırken, her satırda “Artık sessiz kalma zamanı geçti” der. Okuyucu, kitabın sonunda kendi yüreğinde bir kıvılcım hisseder; çünkü “son cüret” sadece tarih değil, yaşamın kendisidir. Kitap, büyük bir destanın sayfaları gibi akar; her kelimesi, her satırı bir silah gibidir, ama yıkmak için değil, ayağa kalkmak için. Özdil’in kaleminden dökülen bu cesaret seli, okuyucunun zihninde ve ruhunda kalıcı bir iz bırakır. Çünkü burada anlatılan, sadece bir halkın değil, insan olmanın, özgür olmanın destanıdır.
Hayata Dair
2020 94. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2020 12:14
Piyasada muadili olabilecek çok kitap okuduğumu düşünürdüm ama yine de almak istedim. Az önce kitabı kapattım ve Atatürk'e ve Türk milletine sevgim bin kat arttı. Teşekkürler Yılmaz Özdil. Bazen kitap yazarak da vatana hizmet edilir.
Bir ülke bir Atatürk...
2021 47. kitabı
Cümleye nasıl başlasam bilemiyorum , herkesin mutlaka okuması gereken , yaşanmış gerçeklerin göz önüne serildiği , çoğu tarih kitabında bulunmayanların anlatıldığı muhteşem bir kitap. Hepimiz yıllardır anlatılan tarih derslerinden üç aşağı beş yukarı kurtuluş savaşını biliyoruz ama geri planda yaşanılanlar Anadolu insanın çektiği eziyetler hangi kaleme sığar bir kere daha anlamış oldum . Kitabı okurken bazı cümlelerin altında ezildiğimi hissettim adeta , gözümün önüne dahi getirmediğim sahneleri Anadolu insanı yıllarca yaşadı ve bunu herkes göz ardı etti yetmez gibi hiç bir tarih kitabına konu bile olmadı, tozlu raflarda unutulup gitti bir asır öncesinden.. Mustafa Kemal'in küllerinden yeniden canlandırdığı bir ülke var göz önünde ülkenin dört bir yanı göz yaşı kan içindeyken umutları yeşerten bir Atatürk gelmiş ülkeye ne büyük gurur ki , herkesin dalga geçerek baktığı bu adam mı kurtaracak dediği bir ülke bir Atatürk söz konusu , fazla söze gerek yok herkesin her gencin kesinlikle okuması gereken bir kitap..
2024 37. kitabı
Okunma: 26 Mart 2024 20:48
Bu kitap, İzmir'in işgal tarihi olan 15 Mayıs 1919'dan başlayarak, İzmir'in kurtuluş tarihi olan 9 Eylül 1922'ye kadar İstanbul ve Anadolu'daki Kurtuluş mücadelesini anlatıyor. Ya da şöyle demek daha doğru olacak sanırım. Bu kitap, İstanbul'daki saray ve çevresindeki şerefsizlerin, vatan hainlerinin, işbirlikçi din bezirganlarının, Kurtuluş savaşı süresince neler yaptıklarını birer birer gözler önüne seriyor. Aynı zamanda, Mustafa Kemal Atatürk çevresinde toplanmış vatanseverlerin; ilkel koşullarda, beş parasız vatan toprağını nasıl kurtarmaya çalıştıklarını anlatıyor. Mutlaka okuyun... Günümüzden, hiç de şaşırmayacağınız tanıklıklar bulacaksınız..
2021 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2021 13:42
Yılmaz Özdil’in kalemi çok güçlü. Yazma dili çok akıcı ve etkili. Kurtuluş savaşı sahnelerini öyle bir anlatıyor ki cepheden cepheye, tepeden tepeye koşuyor, esir düşüyor, yaralanıyorsunuz, âdeta yaşıyorsunuz. Kitap; milletin, elinden alınan toprakları yeniden vatan yapışını, düştüğü yerden yeniden doğuşunu, şaha kalkışını satır satır, sayfa safya ilmek ilmek işliyor. Kendi adıma bilmediğim ya da unuttuğum bir çok kişi, olay ve olguya da rastladım kitapta. İsimlerini duymadığımız yiğitler, fedakarlıkta sınır tanımayan kahraman Anadolu insanı ve unutulmaya yüz tutmuş milli kahramanlar… İç içe geçmiş ihanetler ve kahramanlıklar sarmalında verilen “ Milli Mücadele” destanını bir de bu kitaptan okuyun derim. İyi okumalar
Puan vermedi·456 syf.·
2021 36. kitabı
Çok başarılı bir çalışma olmuş. Her Türk evladının okuması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Kurtuluş Savaşında verilen mücadeleyi güzel bir şekilde anlatmış ve çoğu tarihçinin dile getiremediklerini dile getirmiş. Biz okuyanlara...

Yılmaz ÖzdilYazar · 25 kitap
Türk gazeteci yazardır. Yılmaz Özdil, İzmir Atatürk Lisesi'nin ardından Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik bölümünden mezun olmuştur. Mesleğe Yeni Asır gazetesinde muhabirlik yaparak başladı. Ardından Fatih Çekirge'nin genel yayın yönetmenliği yaptığı Star gazetesinin kuruluşunda bulundu. Star gazetesinden ayrıldıktan sonra Ciner Medya Grubu'na geçti. Sabah gazetesinde köşe yazarlığı ve atv haber genel yayın yönetmenliği görevlerinin üstlendi. atv ve Sabah'ın TMSF'ye devredilmesinin ardından Hürriyet gazetesine geçti. 2008 yılında Uğur Dündar'ın sunduğu Star Ana Haber bülteninin yayın yönetmenliğini yapmaya başlayan Özdil, Hürriyet'in üçüncü sayfasında ve aynı zamanda Fanatik gazetesi çatısı altında spor yazarlığı da yaptı. Halen Sözcü Gazetesinde yazmaktadır. Yılmaz Özdil, Üniversite 3. sınıftayken tanıştığı Hülya hanım ile 1989 yılından beri evli olup Pelin (d.1991) adında bir kız çocuğu vardır.