2023 131. kitabı
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İvan Sergeyeviç Turgenyev'in, Rudin, İlk Aşk, İlkbahar Selleri isimli kısa romanlarını bir arada tek bir kitap halinde yayımlamış. 1856 yılında yayımlanan Rudin, Turgenyev'in ilk romanı olma özelliğini taşıyor. Rudin, yaşamını zenginlerin hamiliği ile sürdüren, ilerici ve nihilist düşüncelere sahip olsa da eyleme geçme açısından pasif bir karaktere sahiptir.Roman boyunca onu Darya Mihaylovna Lasunskaya'nın evinde, herkesle her şey hakkında tartışırken görürüz.Rudin, başlangıçta Darya Mihaylovna tarafından onaylanır.Ancak kızı ile Rudin arasında aşk söz konusu olunca, istenmeyen adama dönüşür. Turgenyev, Rudin'de "gereksiz adam" portresi çizer. Rudin karakteri, Puşkin'in Eugene Onegin ve Lermontov'un Peçorin karakterleriyle karşılaştırılmış. Çoğu eleştirmen Rudin karakterinin otobiyografik özellikler taşıdığını ileri sürmüş. 1860 yılında yayımlanan İlk Aşk'ta bir aşk üçgeni okuyoruz. 16 yaşındaki Vladimir, kendinden yaşça büyük, güzeller güzeli Zinayda'ya âşık olur.Zinayda'nın aşık olduğu kişi ise başkasıdır.Aşığın kimliği ortaya çıkınca derin bir hayalkırıklığı yaşar Vladimir.İlk aşkın büyüsü, kırılganlığı üzerine çarpıcı bir metin İlk Aşk. İlkbahar Selleri, ana karakterimiz Sanin'in geçmişi anımsayışı ile başlıyor. Sanin, henüz 22 yaşındayken çıktığı Avrupa turunda, tesadüfen Gemma ile tanışır.Sanin'in iylikseverliği, nazik kişiliği, sadece Gemma'da değil, Gemma'nın ailesinde de karşılık bulur.Kısa sürede Gemma nişanlısından onun için ayrılır.Sanin evlilik hazırlıkları için Gemma'dan kısa süreliğine ayrılınca, gönlünü kendisinden yaşça büyük bir kadına kaptırır. Bir nevi kaçırılan fırsatlar, pişmanlıklar üzerine, romantik bir anlatı, İlkbahar Selleri. Her üç roman da Turgenyev sevgimi arttırdı.
Rudin - İlk Aşk - İlkbahar SelleriIvan Turgenyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019992 okunma