2025 7. kitabı
Okunma: 07 Mart 2025 23:55
Denizi çok seven biri olarak yüzme konusu benim için de bir karabasandı yıllardır. Çok seviyor bir şekilde yüzüyor ancak bir türlü boyumu geçen yere gitmeye cesaret edemiyordum. Ne olduysa bu sene oldu ve kolaylıkla birdenbire kendimi bırakıverdim. Sadece bıraktım ve bu konu benim için artık mutlu son ile kapanmış oldu. Tam da bu yazın bitişinde kitapçıda dolaşırken rastladım bu kitaba ve adı ile arkasındaki açıklama kısmı bende merak uyandırdı neydi gerçekten bunca yıldır kendime ket vurduğum, karşı koyduğum, korktuğum neydi? Evet, ben sorularımın büyük bir kısmının cevabını bu kitapta buldum. Herkes hayatında ve yaşadıklarında biricik ama olayların sizlerde bıraktığı etkilerin çıktıları hep aynı maalesef. Kitabı okurken bazı yerlerde birebir yaşadığım bazı olayların bu sonucu doğurmuş olabildiğine hem şaşırdım ama hem de şaşırmadım. Kimi yerlerde gözlerim doldu, kimi yerlerde kitabı bırakıp bir nefes aldım. Ama anladım ve tamam dedim. Her şeyin özeti aslında tamamen hayata kendini güvenle bırakamamak. Ve işte bu yüzden asla tam anlamıyla yaşayamamak.  Su, tıpkı yaşam gibi, içinde hareket ettikçe anlam kazanan, uyum gerektiren bir ortamdır. Yüzme eylemi ise kişinin bu ortamla kurduğu ilişkinin bir simgesidir. Yüzmek, bedensel ve zihinsel bir serbestlik hissi yaratırken, aynı zamanda bireyin kendini sınırlardan arındırmasına da yardımcı olur. Özgürlük kavramı kitapta sıkça tartışılır. Kaya, yüzmeyi özgürlüğün bedensel bir deneyimi olarak görür. Yüzmek, bir yere bağlı kalmadan, suyun içinde hareket edebilme yetisidir. Ancak, özgürlük her zaman kolay ulaşılabilen bir şey değildir; çünkü toplum, bireyin özgürlük arayışını çeşitli şekillerde sınırlar. Bu yazarın okuduğum ilk kitabıydı. Belki öncekiler de öyledir ama ben cesaretinden dolayı kendisini ayakta alkışlıyorum. Ve yüzmek, araba kullanmak, koşmak ve okumak ile ilgili söylediklerini bir gün yazacak olsam farklı cümlelerle aynılarını yazardım.
Yüzmek, Yaşamak ve Olma ArzusuNihan Kaya · Eksik Parça Yayınları · 20221,055 okunma