"𝙊𝙮𝙪𝙣𝙖 𝙝𝙤𝙨̧ 𝙜𝙚𝙡𝙙𝙞𝙣, 𝙏𝙪𝙩𝙨𝙖𝙠 7.”
***
Işıl Limae’nin Oyunbaz kitabını aslında daha önce Wattpad’de, basılı hale gelmeden okumuş ve çok sevmiştim. Çünkü klasikleşmiş Wattpad kitaplarından oldukça farklıydı. Alışılmış romantik kurgular yerine, gerilim ve psikolojik unsurların ön planda olduğu, oldukça sürükleyici ve özgün bir hikâyeye sahip.
KONUSU:
Afra, annesi ve babası boşanmış, annesiyle yaşayan ve üniversite sınavına hazırlanan genç bir kızdır. Korona pandemisinin etkilerinin yavaş yavaş kaybolmaya başladığı 2021 yılında, yüz yüze eğitime geçilmiş ve Afra, öğretmeninin verdiği bir proje ödeviyle meşguldür. Sunum tarihine kısa bir süre kala, sunum arkadaşından bir mesaj alır: Ödevi tamamlamak için bir adrese gelmesi istenir. Ancak adres, Afra’nın evinden oldukça uzaktır. Annesinin aşırı endişeli ve korumacı yapısından dolayı, ona gerçek adresi söylemez.
Fakat Afra, adrese vardığında korkunç bir gerçekle karşılaşır: Tuzağa düşmüştür. İçinde altı erkek tutsak olan bir eve kapatılır ve o artık yedinci tutsaktır. Bu insanları oraya kapatan kişi ise kendisine "Ölüm" ismini veren, psikopat bir figürdür. Ev, adeta deep web’ten fırlamış bir ortam gibidir—silahlı kameralarla izlenen, kaçışın imkânsız olduğu bir tutsaklık alanı. Hiç kimse oraya neden getirildiğini bilmez, ancak bir şekilde hepsinin ortak bir noktası vardır.
Bu evde hayatta kalmak, sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da büyük bir mücadele gerektirmektedir.
Ölüm, onları sadece esir almakla kalmaz; aynı zamanda birbirlerini tanımaya ve geçmişleriyle yüzleşmeye zorlar. Bunu da onlara sırayla görevler vererek yapar—ve bu görevler kesinlikle sıradan veya masum değildir.
Her seferinde birini seçer ve onun geçmişini ya zorla anlattırır ya da herkese izlettirir. Bu kitapta, sırayla Mete, Gökhan ve Sarp’ın hikâyelerini öğreniyoruz. Her biri, derin travmalara sahip ve Ölüm’ün oyunu onları giderek daha fazla zorlamaktadır.
KARAKTERLER:
Kitapta her biri farklı geçmişlere ve psikolojik profillere sahip yedi tutsak var:
1. Mete Bayraktar (24) – Endüstri mühendisi. Çalışkan ve ailesinin umudu olan biri iken, tutsaklık onu öfkeli ve dengesiz bir hale getiriyor.
2. Sarp Günbatan (20) – Hayattan kopuk, asosyal biri. Ev içinde en normal görünen ama bu yüzden en anormal olarak kabul edilen kişi.
3. Egemen Varol (21) – Bilgisayar mühendisliği öğrencisi. Ruh hali sürekli değişken, bazen sakin bazen kavgacı.
4. Kutay Alp Kaptan (21) – Paramedik öğrencisi. Kibar, anlayışlı ve soğukkanlı biri. Kriz anlarında bile kontrolü elden bırakmıyor.
5. Çağrı Doğanoğlu (19) – Zengin bir ailenin çocuğu. Sorumsuz, umursamaz ve arsız tavırlarıyla dikkat çekiyor. (Ve benim en gıcık olduğum karakter!)
6. Gökhan Didar (17) – Lise öğrencisi. İçine kapanık, sessiz ama derin bir karakter.
7. Afra Ahsen Çakmak (18) – Kitabın ana karakteri. İnsanlarla yüzeysel ilişkiler kurmayı tercih eden, özel hayatına kimseyi sokmayan biri.
Serinin bu ilk kitabında, karakterlerin geçmişleri yavaş yavaş açığa çıkıyor. Bu süreçte bazı karakterleri daha çok severken, bazıları iyice sinir bozucu hale geliyor. Özellikle benim en sevdiğim karakter Egemen olurken, en gıcık olduğum karakter ise Çağrı oldu.
Kitabın en etkileyici yönlerinden biri psikolojik unsurların çok başarılı işlenmiş olması. Karakterler sadece fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da zorlu bir sınavdan geçiyor. Kapalı ortam, belirsizlik, korku ve paranoya gibi duyguların ustalıkla işlenmesi, okuyucuyu da tutsaklarla birlikte bir oyunun içine çekiyor.
Özellikle karakterlerin psikolojik değişimleri çok gerçekçi ve etkileyici. Her biri tutsaklık sürecinde farklı şekillerde evrim geçiriyor; umutlarını kaybediyor, agresifleşiyor ya da kendilerini farklı bir şekilde korumaya çalışıyorlar. Kitap, psikolojik şiddet ve travmalar açısından da oldukça derin bir anlatı sunuyor.
Oyunbaz, sıradan bir Wattpad kitabı olmaktan çok daha fazlası. Gerilim, gizem ve psikolojik unsurları ustaca harmanlayan, karakterleriyle derinlik kazanan bir roman. Eğer sıradan aşk hikâyelerinden sıkıldıysanız ve sizi içine çeken, merak duygunuzu sürekli canlı tutan bir kitap arıyorsanız, bu kitap tam size göre!
Serinin devam kitabının bölümlerini Wattpad’de okumuş olsam da, yazarın kitabı nasıl bağladığını görmek için heyecanla bekliyorum!