2024 86. kitabı
Andrew Jolly ile ilk tanışmam uzun yıllar önce, Ara Yayıncılık tarafından yayımlanan Tomris Uyar'ın çevirisini yaptığı, Seni İçime Gömdüm roman ile oldu. Zorlu bir okuma olduğunu hatırlıyorum. Yazarın kimliği hakkında bilgi bulunmuyor.Askerin Günü yazarın bilinen iki kitabından biri. New Mexico'nun kuzeyindeki El Paso'da yaşayan 18 yaşındaki Ben ile tanışıyoruz ilk bölümde.Takvimler 1930'lu yılları gösterirken, Ben'in babasının Meksika Devrimi sırasında ABD ordusunda sınır muhafızlığı yaptığını öğreniyoruz.Ben'in babası kimine göre kahramanken kimine göre serserinin tekidir. Ben'in hamiliğini üstlenen Peder Paloma romanın en ilgi çekici karakteri. Ben ile diyalogları ise romanda sevdiğim tek şey olabilir. İkinci bölümde Vietnam gazisi Ben'in oğlu Doniphan çıkıyor karşımıza.Bölümde daha çok dedesinin hikâyesi anlatılıyor. Geçişler olay örgüsünü anlamayı çok zorlaştırıyor. Üçüncü bölümde sözü tekrar Ben alıyor.Havada kalan noktaları bir ölçüde tamamlıyor. Son bölümde son noktayı Doniphan koyuyor. Yaşamları savaşla geçen üç kuşak erkeğin hikâyesini anlatıyor Askerin Günü. Anlatmasına anlatıyor ama anlaması gerçekten zor.Olay örgüsünü, kim kimdiri anlamakta çok zorlandığım bir kitap oldu.Duygusu hiç geçmedi bana.
Askerin GünüAndrew Jolly · Ayrıntı Yayınları · 20228 okunma