2025 24. kitabı
Ramazan Geceleri, 1930 yılında Cumhuriyet gazetesinde yer alan sütun başlığının ismidir. Peyami Beğ bu sütunda, halkın Ramazan ayını nasıl karşıladığını, nasıl eğlendiklerinin tahlil ve tenkitlerine yer vermiştir. Ramazan eğlencelerinde meydana gelen kültür değişiminin üzerinde durmuş, halkın Ramazan gecelerini fırsat bilerek kendilerini dışarı atmasını mübarek ayın muhtevasına ve ulvîliğine uygun olmadığını dile getirmiştir. Nefis terbiye etmeyi amaçlayan bu ayda iftar sonrası yeme içmelerin aşırılığını eleştirmiştir. Yazılarının büyük kısmını Ramazan gecelerine konu olan Orta oyunu, Karagöz, Meddah, sinema, tiyatronun eleştirileri oluşturuyor. Kitaba dair eleştirim ise kitabı derleyenlerin adı geçen her kurum, sanatçı, yazar, bina hakkında uzun dipnotlara yer vermesidir. Bu dipnotlar okuyucuyu aydınlatma amacıyla yazılmış olsa da bazılarının kalabalık oluşturduğunu düşünüyorum. Bu kitabı Ramazan ayında okumak anlam değer dünyamızı şekillendirmesi açısından oldukça faydalı olacaktır. Ramazanımız mübarek olsun.
Ramazan GeceleriPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 202036 okunma