Denizin ve İnsanın Ezeli Dansı
2024 70. kitabı
Ege'nin mavi sonsuzluğunda, dalgaların efsaneler fısıldadığı koylarında, güneşin taşları ısıttığı, zeytinliklerin gümüşi yapraklarla dans ettiği o kadim topraklarda dolaşır durur Halikarnas Balıkçısı'nın ruhu. O, kelimelerin büyücüsü, denizin âşığı, mitolojinin modern kâhini, Cevat Şakir Kabaağaçlı... "Deniz Gurbetçileri"nde dolaşan kaleminin izini takip etmek, bir anlamda Akdeniz'in tuzlu rüzgârlarını tenimizde hissetmek, dalgaların sesini kulaklarımızda duymak gibidir. Kitap, Ege kıyılarına serpilmiş balıkçı köylerinde yaşayan insanların hikâyelerini anlatıyor. Ama bunlar sıradan hikâyeler değil – her biri, denizle insan arasındaki o ezeli aşkın, mücadelenin, kimi zaman dostluğun, kimi zaman düşmanlığın destanları. Balıkçıların tekneleri, onların sadece ekmek tekneleri değil, aynı zamanda kaderlerinin taşıyıcıları, kimliklerinin uzantıları, ruhlarının barınakları. "İnsan deniz için doğar, ama karada ölür; bu, kaderimizin en büyük çelişkisidir." Halikarnas Balıkçısı'nın satır aralarından süzülen bu düşünce, kitabın tüm karakterlerinin ortak yazgısını yansıtır. Onlar, karayla deniz arasında sıkışmış gurbetçilerdir. Ayakları karaya bassa da, ruhları hep denizdedir. Denize açıldıklarında ise, karaya olan özlemleriyle yanarlar. İşte böyle bir ikilem içinde yaşar Balıkçı'nın kahramanları – iki âlem arasında, iki özlem arasında, iki aşk arasında. Yazar, Ege'nin o berrak güzelliğini öyle canlı bir dille betimler ki, sayfalar arasında dolaşırken sanki denizin tuzunu dudaklarınızda hissedersiniz. Onun kaleminde kayalıklar, adalar, koylar canlanır; denizin dibindeki mağaralar, batık hazineler, yosunlar ve mercanlar, karakaburga balıkları, barbunlar, sardalyalar, kalamarlar şenlikli bir karnaval alayı gibi geçer gözlerinizin önünden. Doğa, Balıkçı'nın eserinde sadece bir dekor değil, hikâyenin başrollerinden biridir – canlı, nefes alan, konuşan, hisseden bir varlık. "Deniz vermeden almaz, ama aldığını da her zaman misliyle geri verir." Kitabın karakterleri, bu kadim bilgeliğin ışığında yaşarlar. Onlar için deniz, hem ekmeklerinin kaynağı hem de korkularının merkezidir. Fırtınalı gecelerde dalgaların gazabına uğrayan tekneler, kaybolan balıkçılar, parçalanan ağlar... Ama yine de, her şafakta, yeni bir umutla denize açılır balıkçılar. Çünkü deniz, her şeye rağmen, onların en büyük aşkıdır. Halikarnas Balıkçısı'nın dili, adeta bir şiir, bir şarkı gibi akar. Onun cümleleri, Homeros'un destanlarının, Sappho'nun şiirlerinin, Heredot'un tarihinin mirasçısıdır. Kelimeleri, antik çağların bilgeliğiyle yoğrulmuş, mitolojinin gizemleriyle süslenmiş, Anadolu'nun kadim topraklarından fışkıran bir pınar gibi berrak ve derindir. Balıkçı, Türk edebiyatında eşine az rastlanır bir dil cambazıdır – Türkçenin en arkaik sözcüklerini, denizcilik terimlerini, balıkçıların ağzında dolaşan o nadir kelimeleri ustalıkla kullanır. "Gökle denizin birleştiği yerde, insanın ruhu da sonsuzlukla buluşur." Kitabın sayfalarında gezinen bu düşünce, Balıkçı'nın kozmolojisinin temelidir. Onun kahramanları, sadece balık avcıları değil, aynı zamanda ruhun, güzelliğin, özgürlüğün arayıcılarıdır. Denize açıldıklarında, sadece ağlarını değil, ruhlarını da atarlar sulara. Ve çektiklerinde, ağlarında sadece balık değil, yaşamın gizemi, evrenin sırrı, varoluşun anlamı da vardır. "Deniz Gurbetçileri", bir yandan balıkçıların zorlu yaşamlarını, geçim sıkıntılarını, doğayla mücadelelerini anlatırken, diğer yandan da onların iç dünyalarındaki fırtınaları, aşklarını, kıskançlıklarını, hayallerini ve hayal kırıklıklarını da resmeder. Balıkçı için insan, doğanın bir parçasıdır – ne ondan üstün ne de aşağı. Sadece onunla birlikte nefes alan, onunla birlikte acı çeken, onunla birlikte sevinen bir varlık. "Mitoloji, insanın kendi hikâyesini yıldızlara yazma çabasıdır." Halikarnas Balıkçısı'nın eserlerinde mitolojik öğeler, sadece süsleme unsurları değil, insanın kadim bilgeliğinin, kolektif bilinçdışının yansımalarıdır. "Deniz Gurbetçileri"nde de, Akdeniz mitolojisinin izleri, hikâyelerin dokusuna sinmiştir. Balıkçılar, sanki Odysseus'un yoldaşları gibi, denizin bilinmezliklerine yelken açarlar. Kadınlar, Penelope'nin sabrıyla beklerler kıyıda. Ve deniz, tıpkı Poseidon gibi, kimi zaman cömert, kimi zaman acımasızdır. Kitabın en çarpıcı yanlarından biri, Balıkçı'nın insanı doğanın bir parçası olarak görmesidir. Onun kahramanları, modern insanın aksine, doğayla savaşmak yerine onunla dans ederler. Dalgaların ritmine ayak uydurur, rüzgârın dilinden anlar, ay ışığının rehberliğine güvenirler. İşte bu yüzden, "Deniz Gurbetçileri", sadece bir balıkçı hikâyesi değil, aynı zamanda insanın doğayla olan kadim bağının, o bozulmuş ilişkinin yeniden kurulması için bir çağrıdır. "Gerçek zenginlik, sahip olduklarında değil, ihtiyaç duymadıklarındadır." Balıkçı'nın kahramanları, maddi açıdan zengin değillerdir belki, ama yaşamın en derin hazinelerine sahiptirler – özgürlük, doğayla uyum, an'ı yaşama bilgeliği... Onların dünyasında, modern hayatın koşuşturması, tüketim çılgınlığı, statü kaygısı yoktur. Sadece denizin sonsuzluğu, gökyüzünün derinliği ve insanın bu ikisi arasındaki yerini kavrama çabası vardır. "Deniz Gurbetçileri", nihayetinde bir aidiyet hikâyesidir – insanın hem karada hem denizde, hem şimdi hem geçmişte, hem gerçek hem mitolojide aradığı o kayıp vatanın hikâyesi. Halikarnas Balıkçısı'nın kahramanları, hepimiz gibi, bir yere ait olma, bir anlamı olma, bir iz bırakma peşindedirler. Ve belki de bu yüzden, onların hikâyesi bizim hikâyemizdir. Halikarnas Balıkçısı'nın "Deniz Gurbetçileri", Türk edebiyatının en özgün, en güçlü, en şiirsel eserlerinden biridir. Onun sayfalarında dolaşmak, sadece bir roman okumak değil, bir dünyayı, bir yaşam biçimini, bir felsefeyi deneyimlemektir. Ve okur olarak bizler, tıpkı yazarın kahramanları gibi, bu yolculuktan biraz daha bilge, biraz daha hüzünlü, ama çok daha zengin olarak döneriz.
Deniz GurbetçileriHalikarnas Balıkçısı · Bilgi Yayınevi · 2015171 okunma