Dilvin Gerçek’in Leyla Geçidi, kadınların hayat yolculuklarını farklı yaş evrelerinden beş karakterin gözünden anlatan, derinlikli ve etkileyici bir roman. Daha önce yazarın #prensçıplak kitabını okumuş ve anlatımına hayran kalmış biri olarak, bu kitabında da aynı içten dili, duygu yoğunluğunu ve karakter derinliğini buldum. Yazarımızın Son Sardunya adında bir kitabı daha var ama henüz onu okumadım.
Şimdi bir şey söylemek istiyorum size. Ben sanırım 44 yıldır nefes alır gibi okumanın bana kazandırdığı engin önsezim ile kitabın başından kitabın sonunu görünce “aaaa bunlar buuuuuu”dedim ve benim için sürpriz azıcık bozuldu ama sizi nefis ve çok da akıllıca bir sürpriz bekliyor bu okumada onu da hemen belirteyim.
Roman, 20’li yaşlarındaki hayallerle dolu Nazende, 30’larında mutsuz bir evlilik içinde sıkışıp kalmış Dilhun, 40’larında umuda tutunan Meftun, 50’lerinde hayatı sorgulayan Letafet Hanım ve 60’larında hayatın aşkını bulmuş Leyla’nın hikâyeleri etrafında şekilleniyor. Bu beş kadın, Leyla’nın evinde bir araya gelerek geçmişleriyle yüzleşiyor, hayatı, sevgiyi ve kendi içsel yolculuklarını sorguluyor. Karakterler o kadar gerçekçi ki, onların sevinçleriyle mutlu olup hüzünleriyle dertleniyorsunuz. Her biri, bir kadının yaşam döngüsünün farklı yönlerini temsil ediyor ve okuyucuya derin bir empati kurma imkânı sunuyor.
Dilvin Gerçek, edebiyat dünyasında kendine has bir anlatım tarzına sahip, gözlem gücü yüksek bir yazar. 1979 doğumlu olan ve edebiyat yolculuğuna öykülerle başlayan yazrımız, son kitabı Leyla Geçidi ile, kadınların iç dünyasını ne kadar iyi analiz edebildiğinin ve bunu ne kadar samimi bir dille aktarabildiğini kanıtladı bize.
Romanın dili akıcı, anlatımı sıcak ve etkileyici. Yazarın kelimeleri öylesine özenle seçilmiş ki, hikâyenin içine girip o masanın etrafına oturduğunuzu hissediyorsunuz.Kadın dayanışmasını, geçmişle yüzleşmeyi ve hayatın içinden süzülen duyguları ustalıkla işleyen Leyla Geçidi, insanın kendini ve yaşadığı hayatı sorgulamasına vesile olan bir roman. Dilvin Gerçek’in kalemiyle tanışmış olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum ve bundan sonra yazacağı her kitabı heyecanla bekleyeceğimi biliyorum. Siz de mutlaka okuyun. Sağlıkla ve kitapla kalın.