Sefiller (2 Cilt Takım)
Muhteşem bir serüvendi...
Fransız edebiyatının baş yazarlarından biri olan Victor Hugo'nun kaleminden muazzam bir eser okudum. Yoruma geçmeden önce size biraz kitabın konusundan biraz bahsetmek istiyorum.
Ekmek çaldığı için 19 yıl hapiste yatan, kürek mahkûmu Jean Valjean'ın hapis hayatını ve hapisten sonra ki manevi kızı Cossetteyle olan hayatını okuyoruz. Aynı zamanda Victor Hugo, o dönemlerde yaşanan Waterloo savaşınıda tanık oluşunu kaleme almış.
Kitabı okumadan önce Sefiller olarak düşündüğümde tarlada çalışan işçilerin sefilliği tarzında bir şey okuyacağımı düşünmüştüm. Ama kitabı okuyunca çok ters köşe oldum. Sefilliğin zirvesini gördüğüm sahneler vardı ve o kadar derinden etkiledi ki hiç unutamayacağım sayfalar okudum. Aklınıza ne türlü sefillik gelirse hepsini kitapta görüyoruz. Mahkûmun yaşadığı sefil hayat, yetim ve öksüz kız Cossette'nin yaşadığı sefil hayat, bir hırsızın sefilliği, hayat kadınının sefilliği, o dönemin sefilliği.... Ve daha sayamadığım birçok şey. Gerçekten tam anlamıyla SEFİLLER. Aynı zamanda kitabı okurken tüm roman türlerine de doyuyorsunuz. Her türlü bir kitap yazmak cesaret ister. Aşkı, polisiyeyi, siyaseti, aksiyonu, dramı hepsini bir arada okuyoruz.
Victor Hugo'nun Bir İdam Mahkumunun Son Günü kitabını yayımladıktan sonra bu kitabı yazdığı için hapise atılmasıyla Sefiller'i yazma macerası başlıyor. 17 yılda yazdığı bu esere ben 17 günde bayıldım. Her satırı ruhuma dokundu. Her satırı okurken o dönemde o sefilliği yaşarken buldum kendimi. Yazar kendi hayatını kaleme alması ve kitapta anlattığı savaşlara bizzat tanık olması mahvetti beni. Çok akıcı bir kitaptı asla kalınlığı gözünüzü korkutmasın. Kitap nasıl bitti hiç anlamayacaksınız. Klasik olmasına rağmen hiç yormadı okurken. Sadece savaşı anlattığı kısımları okurken birazcık sıkıldım ona rağmen su gibi aktı gitti.Herkesin mutlaka okuması gereken bir eser. Kesinlikle bir başyapıt mutlaka okuyun. Artık bir Victor Hugo hayranıyım. Külliyatını oluşturmayı düşünüyorum. Sevgiyle kalın