2025 13. kitabı
Pearl S.Buck 1938 yılında, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmış.Bu ödülü alan ilk Amerikalı kadın yazar olmuş. 1931 yılında yayımlanan Mübarek Toprak, bir üçlemenin ilk kitabı. Bu kitapla da Pulitzer Ödülü ve William Dean Howells Madalyası kazanmış yazar . Hayatının büyük kısmını Çin'de geçiren Pearl S. Buck, romanlarında genellikle Çin'i ve Çin Kültür Devrimi'nin yarattığı değişiklikleri konu almış. Kadın hakları, insan hakları ve engelli bireylerin topluma kazandırılması için yoğun bir çaba harcamış. Mübarek Toprak'ın sonunda, Pearl S. Buck'ın yaşamından kesitler sunan küçük bir fotoğraf seçkisi bulunuyor. Wang Lung, yaşlı babası ile köyde yaşar.Geçimini çiftçilikle sağlayan Wang Lung, O-Lan isimli, çekicilikten uzak bir köle kadınla evlenir.Eski sahibi tarafında kıt akıllı varsayılsa da oldukça akıllı, çalışkan, sadık bir kadındır O-Lan. Evliliklerinin ilk yıllarında yaşanan kıtlıkta, kente göç edip, dilenmek zorunda kalsalar da, O-Lan, üstün özellikleri ve verdiği erkek çocuklarla ( kız çocuklar direkt köle olarak görülmekte) Wang Lung'un yaşamına çeki düzen vermekle kalmaz, günden güne zenginleşmesini de sağlar.Yedi yılda bir gelen kuraklık korkutsa da yükü sağlamdır artık Wang Lung'un. Wang Lung, topraklarına toprak katıp zenginleşirken, hırslarına teslim olur.Kendisine ikinci bir eş bulur, öncelikle.Yavaş yavaş yozlaşır. Kadının, Çin toplumunda gerçekten adı yok 1920'lerde.Potansiyel köle hepsi.Engelli çocuklar ise kaderleriyle baş başa. İlgiyle okuduğum bir kitap oldu, Mübarek Toprak.
Mübarek ToprakPearl S. Buck · Kafka Kitap · 2021197 okunma