···Okunma: 12 Mart 2025 21:36 Tarihi kurgu türünde okuduğum en etkileyici eserlerden biri. Kitap, 15. ve 16. yüzyıllarda Endülüs’ten Afrika’ya, oradan da Osmanlı topraklarına uzanan olağanüstü bir hayat hikâyesini anlatıyor. Gerçek bir tarihî figür olan Hasan el-Vezzan’ın gözünden, dönemin siyasi çalkantılarını, kültürel etkileşimlerini ve insanın köklerinden koparak yeniden var olma mücadelesini büyük bir ustalıkla işliyor.
Maalouf’un anlatımı oldukça akıcı ve detaylarla zenginleşmiş. Roman, sadece bir biyografi değil, aynı zamanda Endülüs’ün yıkılışı, Rönesans Avrupa’sının doğuşu ve Osmanlı’nın yükselişi gibi büyük tarihî kırılmaların içinde bireyin nasıl savrulduğunu gösteren derinlikli bir eser. Hasan el-Vezzan’ın kendi kimliğini arayışı, yaşadığı sürgünler ve sürekli değişen dünya düzenine ayak uydurma çabası beni en çok etkileyen unsurlar oldu.
Özellikle Maalouf’un farklı kültürlere yaklaşımı, onları romantize etmeden ama büyük bir saygıyla ele alışı, kitabı değerli kılıyor. Afrikalı Leo, tarihe meraklı olanlar kadar insan ruhunun karmaşıklığını anlamak isteyen herkes için mutlaka okunması gereken bir roman.