·448 syf.····Okunma: 12 Mart 2025 00:00 "Doğum günüm yok benim
Gelmemişim dünyaya
Gözümü yeni açtım
Seni gördüğüm o anda"
Gerçek bir hikayeden uyarlanan tarihi bir roman.
Ebru Aykan'ın dedesi Hasan Sabri Aykan, 1915 yılında Sarıkamış'da savaşmaya giden 90 bin askerden biridir. Sabri ve bölüğündeki birkaç arkadaşı Sarıkamış'da Rus askerlerine esir düşmüştür. Esir Türk askerleri Rusya'nın uçsuz bucaksız topraklarında oradan oraya savrulmuş, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'nda yenilmesi ve Rusya'da yaşanan Bolşevik Devrimi'nin yarattığı karmaşanın etkisi ile de adeta unutulmuşlardır.
Kitap, esir Türkler'in yaşadığı hayatı anlatırken, Bolşevik Devrimi ve 1. Dünya Savaşı ile ilgili de bilgiler aktarmaktadır.
Yaklaşık 6 yıllık bir esaretin ardından, Rusya'nın en uç noktalarından biri olan Vladivostok'da toplanmış olan 1030 kişilik Türk esir kafilesi, kendileri için gönderilmiş bir Japon gemisi ile 23 Şubat 1921'de yurtlarına dönmek için yola çıkmışlardır.
Normal şartlarda 45-50 gün sürmesi beklenen yolculuk, Yunanistan'ın gemiyi Midilli açıklarında durdurup Anadolu'ya gitmesine izin vermemesi ve önce Atina'da tutması sonra da İtalya'nın Asinara Adası'nda tutması nedeni ile ancak 1 Haziran 1922'de tamamlanabilmiş ve esirler İstanbul'a dönebilmişlerdir.
Romanda Yarbay Simira olarak geçen, gerçek adı Yukichi Tsumura olan Japon gemi komutanı, tüm baskılara rağmen Türk esirleri Yunanistan'a teslim etmeyerek hem tarihe geçmiş, hem de Türk Halkı'nın gönlünde ayrı bir yer kazanmıştır.
Tarihi roman severler için güzel bir kitap. Kullanılan dil kolay okunabilen, hızlı ilerleyen bir roman.