2025 40. kitabı
Okunma: 13 Mart 2025 01:01
Benim sıradan ve çelimsiz kelimelerim, bu büyülü dünyayı hak ettiği biçimde betimlemeye yetmeyebilir. Yine de metne dair hislerimi anlatmaya çalışacağım. Eserin temelini, Orta Doğu ve Güney Asya kültürlerinden doğmuş, anonim hikâyelerin birleşimi oluşturuyor. Masalların çerçeve hikâyesi, Pers Kralı Şehriyar ile zekâsı ve anlatıcılığıyla efsaneleşen Şehrazad’ın etrafında şekilleniyor. Kral, ihanet nedeniyle her gece bir kadınla evlenip sabaha karşı öldürmektedir. Onun gözünde kadınlar sadakatsiz ve güvenilmez varlıklardır. Ancak Şehrazad, ona her gece bir masal anlatarak hikâyelerini yarım bırakır ve böylece kralın merakını canlı tutarak hayatta kalmayı başarır. Bu anlatılar arasında aşk, macera, entrika, büyü ve ahlaki derslerle dolu hikâyeler yer alır. Sonunda ise Kral Şehriyar’ın kadınlara bakış açısı da tamamen değişecektir. Eserin en dikkat çekici özelliklerinden biri, anlatıcının hikâye içinde hikâye anlatma tekniği ile kurgusal katmanlar oluşturması. Bu dünya hem fantastik hem büyülü, hem gerçek hem de hayali, hem doğudan hikâyeler barındırıyor hem de batıdan izler taşıyor. Tüm bunlarla birlikte anlatı sanatının zirve örneklerinden biri haline geliyor. Binbir Gece Masalları’nın farklı yayınevlerinden birçok çevirisi ve baskısı bulunuyor. Ben Yapı Kredi Yayınları’ndan okudum ve çevirmenin hassasiyeti ile önsözün derinliği beni yanıltmadı. Ancak kitabın boyutuyla ilgili bazı zorluklar yaşadım; yazı puntolarının küçük olması ve kitabı uzun süre elde tutmanın zorlaşması okuma sürecimi biraz yorucu hale getirdi. Yine de tercih ettiğim basımdan genel olarak memnun ayrıldım. Metnin başlangıcında Şehriyar’a büyük bir nefret beslemiş olsam da, uzun ve yer yer yorucu bir okuma sürecinin ardından insan ruhuna dair derin gözlemleri ve edebi ustalığıyla klasikleşmiş bu başyapıtı okumuş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
Binbir Gece Masalları (2 Cilt Takım)Anonim · Yapı Kredi Yayınları · 20203,884 okunma