2025 2. kitabı
Okunma: 13 Mart 2025 20:34
İstanbul'dan Diyarbakır'a uzanan bir aşk ve kültür çatışması üzerine kurulmuş olan bu roman beni gerçekten çok etkiledi. Yazarın okumuş olduğum ilk kitabı olmasına rağmen bu denli bağlanacağımı tahmin dahi edemezdim. Çok doğru zamanda okumuşum. Çünkü okurken kendimi Piraye'nin yerine koyup çokça sorgulama yaptığım oldu. Piraye; özgürlüğüne düşkün, idealist, edebiyat tutkunu bir kızdır. Her daim derin ve romantik bağlar kurmak ister. Hayatının çerçevesi şiirlerden oluşuyor desem yanılmam sanırım. Sözünü esirgemeyen, hakkını sonuna kadar arayan yanı beni kendine fazlasıyla çekti. Ancak ne kadar edebî bir kişiliği olsa da o babasının izinden gidip diş hekimliği okumuştur. Kitabın başlarında üniversite zamanlarını, arkadaşlıklarını ve gönül ilişkilerini görüyoruz PirayemizinTanıştığı erkeklerde onu çeken bazı durumlar olsa da yine de bizim kız asla tatmin olmuyor. (Bu kısımlarda çıldırdım çünkü istediğim kişiyle evlenmedi Piraye )Neyse sonrasında gönlünü Diyarbakırlı bir ağaya kaptırıyor. Tereddüt ve kaygıları onu takip etse de Haşim Ağa ile bağı, ötekilerden farklı oluyor. Ancak ikisinin de yaşam biçimi, fikirleri, aile yapıları çok farklı. Piraye'nin asıl hikâyesi, Haşim Ağa ile evlendikten sonra başlıyor.. Başta çok özgürlük ve sevgi dolu evliliğe maalesef üçüncü, beşinci kişilerin de karışmasıyla işler bir anda tersine dönüyor.. bu süreçte Piraye gerek hayatından, gerek fikirlerinden gerekse karakterinden çokça ödün veriyor. (Bu kısımlarda oldukça fazla kızıyorum Piraye..)Aşkın, insanı kendine ne denli yabancılaştırdığına şahitlik ediyoruz aslında. Okurken, ama Piraye sen böyle yapmazdin noldu sana" demekten yoruluyorsunuz hani öyle bir değişim içerisinde Piraye.. Herkesin gönlünü hoş edeyim derken kendini hiçe sayıyor.. Gelenek ve törenin elinde oyuncak oluyor, bir
PirayeCanan Tan · Altın Kitaplar · 201350,4bin okunma
bu inceleme beni eskilere götürdü.. yıllar yıllar önce okuduğum piraye kitabını bana hatırlattı ve o sıcaklığı tekrar hissettim🥹 çok güzel bir yorum olmuş, ellerine sağlık💖
Ayşe Melek KARAAĞAÇ
çok teşekkür ederiiim, hep böyle sımsıcak eden kitaplara denk gelmek dileğiyle🧚🏻‍♀️🤍