2025 2. kitabı
Okunma: 13 Mart 2025 01:39
Çocukluk yıllarında Hatice Sultan kitabıyla tanıştığım Hıfzı Topuz'un okuduğum son kitabı. O yıllardan itibaren kalemini çok sevdim, yazdıklarını okumaktan hep çok keyif aldım. Kendisiyle 2019 yılında Remzi Kitabevi'nin düzenlediği imza gününde tanışma şerefine ulaştım. Kitaplarımı imzalattım ve kısa bir muhabbet etme şansım oldu. Kendisi o zaman 96 yaşındaydı, gazetecilikle ilgili bir toplantıya katılma amacıyla İzmir'e geldiğinde Remzi Kitabevi de rica minnet imza günü yapmak istemiş. Çok fazla kişi tanımadığı için çok gelen de olmamıştı. Ben okuldaki derslerim biter bitmez uçarak İzmir'e doğru yola çıktım ve çok şükür yetişebilmiştim. "Derya beni çok mutlu ettin" demişti, kitaplarımı özenle imzalamıştı. Biz sohbet ederken arkamda 3-4 kişi daha sıraya girdi. Benim için çok değerli bir yazarla sohbet etmek, anı ölümsüzleştiren fotoğraflarımızın olması hepsi birbirinden değerli anılar. Kendisini iki yıl önce kaybettik fakat yazarın benim hayatımdaki yeri her zaman varlığını koruyacak. 2016 yılında İzmir Folkart Sanat Galerisi'nde Hıfzı Topuz'un Afrika'da görev yaparken biriktirdiği maske koleksiyonunu gezme fırsatım da oldu. Çok zengin, birbirinden güzel maskeler görsel bir şölendi adeta. Tabii ki beni oraya getiren isim yine Hıfzı Topuz'du. Kitaplarını okurken güzel ve sıkı bir bağ oluşmuştu aramızda. Bunu kendisine de söyleyebildiğim için çok mutluyum. Kitabı okurken gördüğüm maskeler, Afrika'ya özgü eşyalar oraları gözümde canlandırmam adına yararlı oldu. Koleksiyonun çok güzel "Kara Afrika Sanatı" adında büyük ciltli bir baskısı da vardı. Farklı topraklar, Kara Afrikalılar, değişik bir dünya. Topuz, Unesco tarafından bu coğrafyada görevlendirilip araştırmalar yapmış, gazeteci gözüyle buralar hakkında kısa yazılar yazmış. Afrikayla ilgili tüm yazılarını bu kitapta toplamış. Fransa'da, Afrika'nın çeşitli bölgelerinde, Türkiye'de gördüklerini, araştırdıklarını harmanlayarak gazeteci kimliğiyle aktaran yazar müthiş bir bilgi birikimine sahip. Kara Afrikalıları, fetişçileri, tılsımcıları, oraların kültürünü ve inançlarını Topuz'un gözünden görmek onun kaleminden okumak güzeldi.
Deneme, İnceleme
Büyülü AfrikaHıfzı Topuz · Remzi Kitabevi · 201817 okunma