Puan vermedi·88 syf.····Okunma: 15 Mart 2025 00:31 Dostoyevski denince akla genellikle derin psikolojik analizler ve ağır dramlar gelir, ancak Timsah yazarın daha farklı bir yönünü gösteriyor. Bu kısa ama çarpıcı eser, ironik ve absürt olay örgüsüyle dönemin Rus toplumuna ve insan doğasına yönelik keskin bir eleştiri sunuyor.
Eserin konusu başlı başına ilginç: Başarısız bir bürokrat olan İvan Matveyiç, bir hayvanat bahçesindeki timsah tarafından yutuluyor ama içeride yaşamaya devam ediyor. Daha da ilginci, dışarıdaki insanların bu duruma tepkisi son derece garip. Kimse onu kurtarmak için çaba sarf etmiyor, hatta kendisi bile bir süre sonra bu yeni durumuna alışıyor ve timsahın içinde kalarak “fikir adamı” olmayı planlıyor.
Dostoyevski burada bürokrasiyi, insanın garip uyum sağlama yetisini ve toplumsal duyarsızlığı ustalıkla hicvediyor. Kahramanın içine düştüğü absürt durum aslında çok tanıdık, İnsanlar bazen o kadar sistemin parçası haline geliyor ki en saçma şeyleri bile sorgulamadan kabul edebiliyorlar. Bürokratlar koltuklarından vazgeçmek istemiyor, insanlar başkalarının acılarına kayıtsız kalıyor ve ekonomik çıkarlar her şeyin önüne geçiyor.
Kitapta en çok hoşuma giden şey, Dostoyevski’nin mizahi dili ve ironisi oldu. Normalde onun eserlerinde alışık olduğumuz yoğun dram burada yok, ancak toplumsal eleştirileri o kadar zekice işlenmiş ki okurken sık sık düşündüm: “Acaba biz de farkında olmadan bir ‘timsahın içinde’ yaşamaya alışmış olabilir miyiz?”
Sonuç: Dostoyevski, bu kısa romanda insanın uyum sağlama eğilimini, sistemin bireyi nasıl etkisiz hale getirdiğini ve toplumsal çarpıklıkları ustalıkla işlemiş.Özellikle modern dünyada da geçerliliğini koruyan temalarıyla, okunmaya değer bir eser .