Puan vermedi·122 syf.····Okunma: 15 Mart 2025 16:24 Güzel ve farkındalığı yüksek bir kitabın daha sonuna geldik. Kitap adından da anlaşılacağı üzere bizi "cennete" götürmeye yardımcı olacak, içimizdeki cehennemden uzaklaştıracak dört anlaşmadan bahsediyor. Anlaşmalar birbiriyle bağlantılı ilerlediği için bu da kitabın sürekliliğini sağlıyor.
*BİRİNCİ ANLAŞMA : Kullandığın sözcükleri özenle seç.
Bu anlaşma basit gibi görünse de maalesef en zoru. Sözlerin bir büyü etkisinin olduğunu anlatıyor bize ilk anlaşma. Sözler sadece bir ses ya da sembol değildir. Ağzımızdan çıkan her kelime havada asılı kalır ve hayatımızı bız farkında olmasak bile şekillendirir. Sözler o kadar güçlüdür ki bizlere en güzel rüyayı da yasatabilir, etrafımızda ki her şeyi yok da edebilir.
*İKİNCİ ANLASMA: Hiçbir şeyi kişisel algılama .
Birisi bize gelip " sen çok çirkinsin." Dese üzülürüz ve sinirleniriz değil mi? Kendimizle alakalı olduğunu düşünüp moralimizi bozarız,belki o kişinin üstüne yürürüz. Aslında bize kurduğu o cümlenin bizimle hiçbir alakası yoktur. O tamamen kendisiyle alakalı bir problemdir. Çünkü biz bencil değiliz ve her şey bizimle alakalı değil. Aynı şey " ne kadar güzelsin" dediğinde de geçerlidir. O kişinin değil sizin ne kadar güzel olduğunuzu bilmeniz önemli çünkü. Kendinizle doyumlu olmanız asıl önemli olan
*ÜÇÜNCÜ ANLAŞMA: Varsayımda bulunma .
İnsanız ve maalesef her şey hakkında bir fikrimiz var. Bu anlaşmanın temelinde de bu yatıyor. Varsayımda bulunmamaliyiz çünkü; bu bizi bir felakete sürükleyecek kadar güçlü bir zehir. Varsayim teorilerimizi kişisel algilariz sonra da başkalarını suçlarız. Bu da bizi ikinci anlaşmanın ihlaline sürükler. Varsayimlar duygusal zehirlenmenin, yanlış anlasilmaların temelidir ve yaptığımız " dedikodu"lar uzun vadede bize cehennemi yaşatır.
*DÖRDÜNCÜ ANLAŞMA: Daima yapabildiğinin en iyisini yap.
Bu sonuncu ve diğer üç anlaşmanın aksiyonu. An dediğimiz şey sürekli değiştiği için asla " en iyiniz" olmayacaktır. "En iyiniz" sağlıklı ya da hasta olduğunuzda, mutlu ya da üzgün olduğunuzda sürekli değişecektir. Hastalık ,mutsuzluk, sarhoşluk bunlar önemli değildir. Eğer yapabildiginizin en iyisini yaparsanız kendinizi yargılamazsiniz, suçluluk duymazsınız. Kendinizi kabul edersiniz ve öz saygınız yitirmezsiniz. Bu anlaşma diğer anlaşmaların karmasıdır ve kolay değildir ama sizi gerçekten özgür kılacak bir anlaşmadır.
Ana hatlarıyla kitabı aktarmaya çalıştım. Bence çok etkileyici ve düşündürücü bir kitap. Farkındalığı yüksek ve sizi sayfalarda tutuyor. Bir cümle üzerine bile bir kaç dakika düşünebilirsiniz okurken. Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar diliyorum :)